Narda Hendriks

Plastische chirurgie rondom complexe wonden

Als een wond niet geneest, is het soms nodig een plastisch chirurg in te schakelen. Hoe zit dat?


Soms heeft de natuur een helpende hand nodig
Narda Hendriks

Wat doet een plastisch chirurg bij het behandelen van complexe wonden?

“Bij een gezond persoon heeft een wond altijd de neiging om spontaan te genezen, maar soms zijn er redenen waarom het beter is om de natuur hierbij te helpen. Het is bijvoorbeeld niet wenselijk dat botten, pezen of bloedvaten lang blootliggen. Er kunnen dan ernstige infecties of bloedingen optreden. Daar kun je zelfs aan komen te overlijden. Bij de behandeling van complexe wonden bestaat het werk van een plastisch chirurg uit het dichtmaken van de wond door het opschuiven of verplaatsen van gezond weefsel naar de wond.”

Maar bij een plastisch chirurg denk ik aan facelifts en borstvergrotingen, niet aan wondzorg.

“Klopt, en je bent niet de enige. Terwijl plastische chirurgie is ontstaan in de Eerste Wereldoorlog. In de loopgraven liep men ernstige ontploffingsletsels op waar tot dan toe geen chirurgische behandelingen voor bestonden. Hierdoor ontstond een nieuw vakgebied dat zich richtte op het vinden van oplossingen voor dit soort moeilijke wonden. ”

Kun je als plastisch chirurg elke wond opereren?

“Ja, vaak wel, maar het belangrijkste is dat eerst eventuele oorzaken van de wond worden behandeld. Als bijvoorbeeld de bloedvaten niet goed zijn of er een huidaandoening is, moet dat eerst behandeld worden. Dat is ook de toegevoegde waarde van Wond Expertise Centrum. Elke arts observeert de wond vanuit zijn specialisme: hoe zien de bloedvaten eruit? Zitten er bacteriën in die we eerst moeten aanpakken? Is er sprake van huidkanker? Pas als alle voorwaarden goed zijn, dan kunnen wij zeggen: we gaan die wond helpen te sluiten.”

Wat kun je zelf doen om die natuur een handje te helpen als je een wond hebt?

“Probeer alles te doen wat binnen je mogelijkheden ligt om jezelf in goede conditie te krijgen. Als je met een complexe wond bijvoorbeeld doorrookt of geen moeite doet om je bloedsuikers op orde te houden bij diabetes, staan we allemaal aan de andere kant van het touw te trekken. Dat is zonde.”

Medische Publieksacademie Twente

Dit interview is gepubliceerd in het magazine dat is uitgebracht naar aanleiding van de Medische Publieksacademie Twente met thema ‘Tijd heelt niet alle wonden’. MST organiseert jaarlijks meerdere publieksacademies; gratis toegankelijke openbare bijeenkomsten. Specialisten informeren de bezoekers over de werking van steeds een ander deel van het lichaam.

Door deze kennis te delen bevorderen wij de gezondheid in de regio en laten wij u kennismaken met de wereld achter ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Iedereen met een gezonde interesse in de werking van het menselijk lichaam is welkom.

Waar bent u naar op zoek?