Het gezonde en zieke brein
Een operatie is altijd spannend. Maar een operatie waarbij je schedel wordt gelicht, een chirurg in je hersenen snijdt en jezelf niet onder narcose bent maar wakker… het idee geeft ons de rillingen. Kuan Kho, neurochirurg in MST: “We praten tijdens de operatie met de patiënt, zodat we zeker weten dat we niets aantasten dat essentieel is.”
Hersenen passen zich continu aan, ook als je ziek bent
Kuan Kho
Hoe groot is uw ontzag voor het brein?
“Enorm! Hersenen definiëren ons – wat wij doen en wat wij zijn. Dat ik met jou kan praten aan de telefoon, komt doordat ik met mijn hersenen gedachten en woorden kan vormen. Het komt ook doordat er iemand zo slim was telefonie uit te vinden. Er is ook nog veel niet bekend, zo heb ik eens meegemaakt dat tijdens het stimuleren van een bepaald deel van de hersenen tijdens de operatie, de patiënt ineens in een andere taal praatte. Dát zijn de hersenen.”
Wie zijn de patiënten die u ziet?
“Als neurochirurg zie je mensen die ernstige dingen hebben zoals een hersentumor, hersenkneuzing of de ziekte van Parkinson. Een ziekte of aandoening aan de hersenen heeft een enorme impact, altijd.”
Aan hersenziektes is weinig te doen…
“… dat was lang het idee in de geneeskunde. We weten nu dat de hersenen continu veranderen, ze zijn gemaakt om zich aan te passen aan een veranderende omgeving. Ook als je een ziekte hebt of na een ongeval. Er kan echter ook steeds meer actief worden behandeld door middel van nieuwe medicijnen, behandelingen via bloedvaten of met moderne operatietechnieken.”
Maar een brein is toch zoals het is, of je bent slim of niet?
“Nee, een brein is niet statisch. Vijftig procent van wie wij zijn, ons lichaam, gedrag, gezondheid en hersencapaciteit, wordt bepaald door ons DNA. Maar die andere helft ontwikkel je door wat je leert en ervaart. Als je als kind opgroeit in een uitdagende omgeving die rijk is aan spelletjes en kennis, kunnen de hersenen zich beter ontwikkelen. Ook in latere levensfasen blijft het van belang je hersenen te blijven stimuleren.”
Hersenchirurgie klinkt spannend…
“Ja, en dat is het ook. Bij hersenchirurgie of Deep Brain Stimulation moeten mensen daarom wakker blijven tijdens de operatie. We willen wel een tumor weghalen, maar niet iets beschadigen zodat iemand in coma raakt, verlamd zal zijn of niet meer kan communiceren. Daarom ga je niet onder narcose, maar blijf je wakker en praten we tijdens de operatie met de patiënt. Zo weten we zeker dat we tijdens de operatie niet iets aantasten dat essentieel is.”
Wat kan ikzelf doen voor gezonde hersenen?
“Zorg dat je je brein continu nieuwe dingen leert; puzzel, lees, ontmoet anderen en beweeg. Hoe actiever je met je lichaam bent, hoe actiever de hersenen zijn.”
Medische Publieksacademie Twente
Dit interview is gepubliceerd in het magazine dat is uitgebracht naar aanleiding van de Medische Publieksacademie Twente met thema ‘Haperende Hersenen’. MST organiseert jaarlijks meerdere publieksacademies; gratis toegankelijke openbare bijeenkomsten. Specialisten informeren de bezoekers over de werking van steeds een ander deel van het lichaam.
Door deze kennis te delen bevorderen wij de gezondheid in de regio en laten wij u kennismaken met de wereld achter ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Iedereen met een gezonde interesse in de werking van het menselijk lichaam is welkom.