Femke Loeve

Het risico van overgewicht bij kinderen

De nieuwsberichten, cijfers en documentaires over obesitas vliegen ons om de oren. Geheel terecht, vindt Femke Loeve, kinderarts in opleiding (AIOS). Obesitas neemt namelijk fors toe. Ook in Nederland en zeker onder kinderen.


Kinderen zitten vaker op de bank
Femke Loeve

Waarom worden kinderen steeds dikker?

“In vergelijking met vroeger bewegen kinderen minder, zitten ze vaker op de bank en spelen ze met tablets in plaats van op straat. Bovendien vullen we onze winkelwagen meer met ongezonde producten. Doordat ze steeds net te veel calorieën binnenkrijgen, worden ze langzaam dik. De voedingsindustrie speelt daarin een grote, misleidende rol. Ze bieden producten aan waarvan gezegd wordt dat er minder suikers in zitten, maar ondertussen voegen ze wel andere dikmakende ingrediënten toe. We denken dat we gezonde keuzes maken, maar dat is niet altijd zo.”

Wat is het gevaar van overgewicht bij kinderen?

“Mensen krijgen op een steeds jongere leeftijd last van ziektes; zo zijn er in Nederland steeds meer pubers met de diagnose diabetes type 2. Die trend zet door als we niets doen. Dat is ernstig. Met name kinderen met obesitas lopen een grote kans om diabetes type 2 te ontwikkelen. Ook hebben ze vaker last van een hoge bloeddruk, hoog cholesterol, problemen aan de gewrichten en slaapapneu. Maar vergeet ook de psychosociale factoren niet; kinderen die dikker zijn, zijn vaker het slachtoffer van pesterijen.”

Wat doen jullie als een kind met overgewicht de spreekkamer binnenloopt?

“Bij kinderen die obees zijn, gaan we de cholesterolwaarden en bloeddruk screenen. Vervolgens kunnen we een multidisciplinaire behandeling starten. Kinderen gaan dan naar de kinderfysiotherapeut om geactiveerd te worden om te bewegen. Dit kan in combinatie met een diëtist en eventueel een psycholoog. Het is allemaal maatwerk.”

Werkt dit goed?

“Dat verschilt. De langetermijnuitkomsten vallen tegen; velen vallen terug in hun oude patroon. Het gaat in veel gevallen ook niet alleen om het kind, maar om het hele gezin. Kinderen waarvan beide ouders overgewicht hebben, hebben meer risico om later zelf ook overgewicht te krijgen. De invloed van het gezin is groot. Dus: de ouders moeten zelf ook veranderen.”

Wordt een dik kind een dikke volwassene?

“Hoe ouder het kind met obesitas is, hoe meer risico dat het kind ook obees is of blijft op volwassen leeftijd. Het leefpatroon dat je hebt ontwikkeld, is inmiddels gewoonte geworden. Als je op jonge leeftijd obesitas hebt en dit aanpakt, zijn de uitkomsten op de langere termijn beter. Daarvoor is samenwerking tussen kind en ouders enorm belangrijk en daarin kan MST een ondersteunende en helpende functie hebben.”

Medische Publieksacademie Twente

Dit interview is gepubliceerd in het magazine dat is uitgebracht naar aanleiding van de Medische Publieksacademie Twente met thema ‘Opgroeien in de 21e eeuw, hoe gezond is dat’. MST organiseert jaarlijks meerdere publieksacademies; gratis toegankelijke openbare bijeenkomsten. Specialisten informeren de bezoekers over de werking van steeds een ander deel van het lichaam.

Door deze kennis te delen bevorderen wij de gezondheid in de regio en laten wij u kennismaken met de wereld achter ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Iedereen met een gezonde interesse in de werking van het menselijk lichaam is welkom.

Waar bent u naar op zoek?