Angelique Poot

Leven met psoriasis

Rode plekken, witte schilfers en jeuk. Patiënten met psoriasis kunnen hier veel last van hebben. Dermatoloog Angelique Poot: “Wat veel mensen niet weten, is dat je ook gewrichtsklachten kunt ontwikkelen.”

Psoriasis is een chronische huidziekte, veroorzaakt door een ontsteking in de huid. Dermatoloog Anqelique Poot vertelt dat rode schilferende plekjes die jeuken het vaakst voorkomen. “Dit komt meestal voor op de ledematen, de romp of de hoofdhuid, maar kan ook in plooien zitten. Maar klachten die we ook zien, zijn pus en puistjes.”

Angelique Poot dermatoloog MST

Patiënten zijn vaak verbaasd als ik ze vertel dat ze gewrichtsklachten kunnen ontwikkelen
Angelique Poot

Welke klachten kunnen mensen nog meer ervaren?

“Hoewel niet veel mensen het weten, heeft ongeveer dertig procent van de patiënten last van de gewrichten. De gewrichten zijn dan ontstoken en dat kan echt schade veroorzaken. Daarom vragen wij daar actief naar en verwijzen we iemand soms naar de reumatoloog. Soms zijn mensen echt verbaasd als ik ze dit vertel.”

“En ook zien we dat sommigen zich ervoor schamen. Door de zichtbaarheid van de ziekte kunnen zij er behoorlijk last van hebben. Schilfers op de hoofdhuid bijvoorbeeld zie je vaak goed. Dat kan invloed hebben op de kwaliteit van leven en het zelfvertrouwen. In dit soort gevallen kan ik adviseren dat iemand ook met een psycholoog gaat praten. Door een goede behandeling van de huid kan iemand zich al veel beter voelen. Het is mooi om te zien als dat gebeurt.”

Hoe behandelen jullie psoriasis?

“Dat is afhankelijk van hoeveel last iemand heeft. Eigenlijk komt iedereen in aanmerking voor een zalfbehandeling. Dan schrijven we een ontstekingsremmende zalf voor met vitamine D erin. Die heeft een ontschilferende werking. Het is belangrijk dat iemand regelmatig blijft smeren. Helpt dit niet, dan kan lichttherapie verlichting bieden. Iemand komt dan een paar keer per week naar het ziekenhuis en gaat dan een paar minuten in een lichtcabine met UV-straling staan. Dat werkt ontstekingsremmend. Als ook dat niet helpt, of als zalven of lichttherapie om andere redenen niet haalbaar zijn, dan kunnen we systemische therapie aanbieden. Dat betekent dat iemand tabletten of injecties krijgt.”

Hoe belangrijk is leefstijl bij psoriasis?

“Wij zijn steeds actiever met het letten op andere gezondheidsproblemen zoals overgewicht, diabetes type 2 en een hoge bloeddruk. Gezonder leven, met name gewichtsverlies, kan namelijk de klachten verminderen. Hier lopen nu veel studies naar. Ook merken we dat als iemand overgewicht heeft en tabletten slikt, er sneller bijwerkingen kunnen ontstaan.”

Wat is de invloed van corona op psoriasis?

“Er loopt momenteel een Europees onderzoek naar psoriasis en infecties met COVID-19. Als een patiënt dit beide heeft, kunnen wij dit opnemen in een speciaal register. De onderzoekers kijken naar de verschillen tussen psoriasispatiënten die wel en geen corona hebben. Psoriasispatiënten met en zonder corona kunnen zichzelf ook aanmelden in het register, via psoprotectme.org.”

“En wat nu ook veel leeft bij onze patiënten is de vraag: wat moet ik doen met mijn medicatie tijdens deze coronacrisis? Prof. Dr. Spuls, dermatoloog in Amsterdam, heeft een lijst met veelgestelde vragen opgesteld. Dat is te lezen via de NVDV.”

Waar bent u naar op zoek?