Inspiratie
Ben je enthousiast geworden en wil jij ook aan de slag met het verduurzamen van je afdeling? Zowel binnen als buiten MST is volop inspiratie te vinden. Je kunt altijd terecht bij onze programmacoördinator Marianne Kooistra, maar er is meer! Bijvoorbeeld:
- Een overzicht met alle mooie verbeteracties binnen de verschillende afdelingen.
- Een inspiratie infographic
- Een Teams groep waar nieuwsberichten en best-practices in worden gedeeld
- Inspiratiebijeenkomsten voor Green Team leden
Wil je meer weten over bovenstaande punten? Neem dan contact op met Marianne Kooistra.
Wil je weten wat er afgelopen jaar gedaan is in MST? Neem dan het Jaarverslag 2023 Duurzaam en Inclusief MST door.
Goede voorbeelden binnen MST
Terugslagklepje
Op de OK wordt veel medicatie via perfusorpompen gegeven. In plaats van bij elke patiënt een nieuwe spuit van 50 ml te pakken wordt nu een terugslagklepje toegevoegd. Hierdoor hoeft de overgebleven medicatie niet langer ongebruikt weggegooid te worden, maar kan het worden hergebruikt bij de volgende patiënt. Dit wordt, in overleg met infectiepreventie en de apotheek o.a. toegepast bij propofol, remifentanil, esketamine en rocuronium. Neem voor meer informatie contact op met Eline Wesselink of Claar Bijleveld.
Celstsofmatjes
Verschillende afdelingen in MST zijn bezig met het verminderen van het gebruik van celstofmatjes. Dit is goed nieuws want celstofmatjes kunnen niet gerecycled worden en zijn daarom slecht voor het milieu. De IC gebruikt al jaren met succes een stoffen onderlegger onder patiënten in plaats van een celstofmatje en gebruikt voor het prikken van een infuus een handdoek in plaats van een celstofmatje. Dit wordt door steeds meer afdelingen overgenomen. Andere voorbeelden zijn bijvoorbeeld een dubbelgevouwen handdoek onder het hoofd bij een gastro, gerecyclede blue wraps i.p.v. een celstofmatje onder de scopenbak (beiden op de endoscopie), of een proef met tafellakens in plaats van celstofmatjes (urologie). Waar zie jij kansen om het gebruik van celstofmatjes te verminderen?
Goed gebruik handschoenen
Onsteriele handschoenen worden regelmatig onnodig of te lang gedragen. Ook blijkt dat zorgmedewerkers minder snel handhygiëne toepassen nadat zij handschoenen hebben gedragen. Overmatig handschoengebruik is niet duurzaam, het zorgt voor veel afval. Daarom vraagt de afdeling Infectiepreventie aandacht voor dit onderwerp. Het doel is om het gebruik van handschoenen met 5% te verminderen. Dat klinkt misschien weinig, maar als je bedenkt dat we 8 miljoen handschoenen per jaar gebruiken, dan kunnen we veel impact mee maken!
Scheiden papier en karton
Uit een poll op Intranet blijkt dat er nog veel te verbeteren valt op onze afdelingen wat betreft het scheiden van papier en karton. Papier en karton scheiden we als aparte stromen, omdat dit beter is voor het milieu. Papier zamelen we in via de speciale blauwe papiermandjes, die op alle afdelingen staan. Hierin wordt het papier verzameld en geleegd in de blauwe papiercontainers. Karton verzamelen we in de rolcontainers in de afvalruimtes op afdelingen. Mail voor meer informatie naar m.tenijenhuis@mst.nl.
Plastic scheiden
Deze zomer zijn de eerste afdelingen begonnen met het scheiden van plastic. Dit is een grote afvalstroom binnen MST. Na een geslaagde pilot zetten we nu de stap om dit verder uit te rollen binnen MST. Scheidt jouw afdeling nog geen plastic en wil je graag starten? Neem dan contact op met Maarten te Nijenhuis via m.tenijenhuis@mst.nl. Maarten kijkt wanneer jouw afdeling kan starten en wat hiervoor nodig is.
Goede voorbeelden buiten MST
Ook buiten MST worden goede voorbeelden gedeeld. Kijk bijvoorbeeld eens bij een van de volgende punten:
- De duurzame werkgroep van je landelijke beroepsvereniging
- Groene Zorg Alliantie, een koepelorganisatie voor zorgprofessionals die zich inzetten voor vergroening van de zorg en een gezonde planeet. De Groene Zorg Alliante organiseert onder andere bijeenkomsten voor Green Teams. Meld je aan voor de nieuwsbrief.
- Zorg voor klimaat is een organisatie voor Nederlandse zorgprofessionals die zich inzet voor duurzaamheid in de zorg. De organisatie richt zich op samenwerking, bewustwording en aanzetten tot actie.
- Milieuplatform Zorg (MPZ) helpt de zorg te verduurzamen. Dit doet de organisatie door middel van praktische tools en een website vol goede voorbeeldingen, handleidingen en tips.
- Green Care Acadamy biedt verschillende gratis korte colleges en webinars aan over het verduurzamen van de zorg. Ook kun je de e-learning ‘De Groene IC’ volgen via Green Care Acadamy.