Duurzaamheidsbokaal

Duurzaamheidsbokaal

Maandelijks wordt de duurzaamheidsbokaal uitgereikt aan een inspirerend duurzaam initiatief in MST. De duurzaamheidsbokaal is een initiatief vanuit de Groene Groep 6 en kent al vele mooie winnaars. Heb jij nu ook een goed duurzaam initiatief in MST gestart, of weet/ken je iemand die dit heeft gedaan stuur dan een mailtje naar groen@mst.nl!

Een greep uit de winnaars

De duurzaamheidsbokaal is al aan verschillende afdelingen uitgereikt. Hieronder zie je een greep uit de winnaars.

POS duurzaamheidsbokaalPOS

De POS heeft de duurzaamheidsbokaal ontvangen vanwege hun indrukwekkende bijdrage aan het verkleinen van de CO2-uitstoot van MST. Dit hebben ze gedaan door het aantal fysieke bezoeken met 77% terug te brengen. Patiënten onder de 60 jaar worden waar mogelijk nu telefonisch gescreend, in plaats van in MST.  Per week zorgt dit voor een geschatte reductie van 1474 kilo Co2-uitstoot.  Dat is evenveel als de CO2-uitstoot van een retourvlucht naar Jordanië met het vliegtuig. En dat elke week!

Werkgroep digitale loopbriefjes

Dankzij de werkgroep digitale loopbriefjes zijn digitale loopbriefjes zijn papieren loopbriefjes straks verleden tijd in het verpleegkundig proces. Diane Ter Huurne, werkzaam als verpleegkundige en CNIO binnen MST heeft zich samen met de werkgroep hard gemaakt voor deze digitaliseringsslag: “Het afschaffen van papieren loopbriefjes is een grote stap vooruit in de patiëntveiligheid. Briefjes raken niet meer kwijt en kunnen ook niet verkeerd worden overgenomen. Ook scheelt het maar liefst het 120.000 velletjes papier per jaar, waardoor we een stuk duurzamer werken.”

cic hck duurzaamheidsbokaalCIC/HCK

De CIC/HCK heeft verschillende duurzame verbeteracties in gang gezet. Denk aan:

  • Steriele pakketten zo klein mogelijk houden, zodat er zo min mogelijk wordt weggegooid.
  • Apparatuur ‘s nachts uitzetten, dit bespaart met name bij röntgenapparatuur veel energie.
  • Stoppen met wegwerpdekens.
  • Inzamelen van pacemakers en kathetertips, zodat waardevolle metalen kunnen worden hergebruikt.

kindergeneeskunde-duurzaamheidsbokaalKindergeneeskunde

Sinds eind 2022 is de afdeling Kindergeneeskunde enthousiast bezig het met verduurzamen van de zorg voor kinderen. Zo zijn ze:

  • Overgestapt op wasbare isolatiejassen
  • Bewaren ze restanten babyvoeding in plaats van het weg te gooien
  • Gebruiken ze een handdoek in plaats van celstofmatjes bij het infuusprikken
  • Bezig om de vele post vanuit de GGD te digitaliseren

groene groep zes duurzaamheidsbokaalWerkgroep medicatie Groene groep 6

De werkgroep mediactie van Groene groep 6 is binnen de OK bezig met het verduurzamen van het medicatieproces en hebben een reeks mooie verbeteracties gerealiseerd. Hierbij hebben ze ook de financiële winst in kaart gebracht.

 

 

duurzamheidsbokaal icIntensive Care

Binnen de IC zijn ze al lange tijd bezig met het verduurzamen van de afdeling. Zo werken ze al jaren met wasbare isolatiejassen en maken ze door slim inzetten van wasbare onderleggers en handdoeken bijna geen gebruik meer van celstofmatjes. Andere mooie acties zijn bijvoorbeeld lichtsensoren in de koffieruimte en een onderzoek door studenten. Op korte termijn gaan ze bezig met het scheiden van afvalstromen!

Waar bent u naar op zoek?