Zelf Compas-Y

Kanker, meer dan 100.000 mensen krijgen elk jaar met de ziekte te maken. Van deze patiënten, ervaart maar liefst 35% tot 75% psychische klachten, zoals angst of depressieve gevoelens. Toch zoekt slechts een klein deel psychische hulp. Met de achtbaan van behandelingen, emoties en het ziekenhuis heb je soms niet de ruimte om hier ook mee aan de slag te gaan. Toch moeten die gevoelens ergens heen. Promovendus Judith Austin ontwikkelde, samen met patiënten en zorgverleners van het MST en UMCG de “Compas-Y-app”. In deze app kunnen kankerpatiënten hun gevoelens documenteren en leren een plek te geven. We spreken met mede-ontwikkelaar Stans Drossaert en oncologisch verpleegkundig specialist Brigitte Heck binnen MST.

Het idee achter de app
De app is bedoeld zodat kankerpatiënten op een laagdrempelige manier hulp krijgen bij het omgaan met de lichamelijke, emotionele en sociale gevolgen van de diagnose en behandeling. De app biedt ontspanningsoefeningen, informatie, tips en een grafiek waarmee je inzicht in je emoties kunt krijgen doormiddel van een tracker. Maar waar de app vooral bij helpt, is een stukje zelfliefde, ‘zelfcompassie’. Hier dankt de app zijn naam ook aan. “We zien dat kankerpatienten vaak wel compassievol zijn naar anderen, maar voor zichzelf juist heel streng zijn: ze vinden dat ze alles moeten kunnen wat ze vóór de diagnose konden, ze vinden het moeilijk om hulp te vragen, om grenzen te stellen of om over hun emoties te praten. Compas-Y kan hierbij helpen,” zegt Stans Drossaert.

Opstart
De app is opgezet samen met kankerpatiënten en zorgverleners. Vanuit Medisch Spectrum Twente heeft verpleegkundig specialist Brigitte Heck kankerpatiënten over de app verteld. Ook was ze betrokken bij de opstart van de app. “Er waren zes bijeenkomsten waarin wij samen met de patiënten keken naar wat de ideale volgorde zou zijn voor de informatie en welke informatie of oefeningen erin moesten,” vertelt Heck. Uit deze interviews kwam onder andere naar voren dat patiënten vaak te streng voor zichzelf zijn en zich soms schuldig of nutteloos voelden. Deze app probeert dat te ondervangen.

Pilot
Aan de hand van de eerdere bijeenkomsten en de subsidie van KWF is de app tot stand gekomen. Momenteel wordt Compas-Y getest. De reviews uit de testgroep zijn tot dusver veelbelovend:  “Ik kan niet anders zeggen dan dat de app heel belangrijk is geweest. Door de app kon ik kon makkelijker het werk loslaten of zeggen van hé, ik moet luisteren naar mijn lichaam, ik stop ermee voor vandaag.”

 “Het raakt iedereen, deze ziekte. Bijna iedereen kent wel iemand met kanker, dus het komt al snel dichtbij. Deze app zou mogelijk kunnen helpen,” aldus Drossaert.

Ben je kankerpatiënt en wil je meedoen in de pilot? Klik hier voor meer informatie.

Waar bent u naar op zoek?