Unieke borstwand reconstructie geeft Wim (72) zijn leven terug

Na 14 jaar pijn in zijn borst kreeg de 72-jarige Wim Klasens afgelopen februari een compleet nieuwe borstwand in de vorm van een prothese. Recent gepensioneerd cardio-thoracaal chirurg Ab Hensens en cardio-thoracaal chirurg Bryan Martina werkten samen. Voor het eerst in Nederland voerden zij deze bijzondere operatie op deze manier uit.

 

24/7 veel pijn

In 2010 onderging Wim een openhart operatie. Na de operatie kreeg Wim een wondinfectie die oversloeg naar het borstbeen.
Hiervoor zijn diverse behandelingen uitgevoerd maar zonder succes. Uiteindelijk leidde deze infectie tot verlies van het gehele borstbeen waardoor er een volledig instabiele borstkas overbleef inclusief niet meer verbonden sleutelbeenderen.

Wim is de afgelopen 14 jaar verschillende keren geopereerd, met als laatste redmiddel een transplantatie van het kuitbeen als borstbeen. Helaas was ook dit geen succes. Het leek erop dat Wim de rest van zijn leven met de pijn moest dealen.

“De losse ribben en sleutelbeenderen veroorzaakten veel pijn. Fietsen over een klinkerstraat voelde alsof alles door elkaar werd geschud. Ik moest bij alles wat ik deed uitkijken. Ik heb 14 jaar lang 24/7 ontzettend veel pijn gehad. Toen Dokter Hensens deze operatie voorstelde zei ik gelijk ja”, zegt Wim.

Borstwand reconstructie

De ingebrachte prothese

De operatie die Wim heeft gehad heet een borstwand reconstructie uitgevoerd met een op maat gemaakte titanium prothese. De borstwand is nagemaakt als prothese door een 3D-printer. “Een complete vervanging van het borstbeen is uniek. Een vergelijkbaar implantaat werd eerder geplaatst in Den Haag en Groningen, maar dat was voor een andere indicatie”, zegt Hensens.

Het ontwerp van de prothese komt uit Spanje. Dokter Hensens heeft contact opgenomen met de fabrikant en samen hebben ze gekeken naar de mogelijkheden en ontwerpplannen. Toen er een mogelijkheid was een prothese te maken en te implanteren voor Wim, is cardio-thoracaal chirurg Bryan Martina aangehaakt.

Wim: “Ik ben goed voorbereid op de operatie. De artsen hebben alles goed met mij besproken, ook de risico’s. Dat was erg fijn. Het was natuurlijk wel spannend, maar de operatie is nu 9 maanden geleden en het is echt perfect gegaan. Ik wilde dat dit 10 jaar geleden al had gekund.”

Resultaat

Dokter Hensens en dokter Martina kijken met trots terug op een geslaagde operatie. Maar ze beseffen ook dat het anders had kunnen gaan. “Als de prothese was gaan infecteren had Wim een leven lang antibiotica moeten slikken of, erger nog, had de prothese moeten worden verwijderd. Dat was onze grootste angst”, zegt Hensens.

Wim is ontzettend blij met het resultaat. Hij heeft bijna geen pijn meer en is zelfs alweer met het vliegtuig op vakantie geweest. “Dat was voor het eerst in 14 jaar! Met die losse ribben durfde ik niet in het vliegtuig te gaan zitten. Ik had geen idee of dat goed zou gaan, en ook mijn artsen in het ziekenhuis vonden dat niet zo’n goed idee. Dat ik nu weer heb gevlogen is fantastisch. Ook al ben ik 72 jaar, ik voel me weer 29”.

Waar bent u naar op zoek?