Als eerste ziekenhuis in Nederland kent Medisch Spectrum Twente (MST) een vakgroep Technische Geneeskunde binnen de Medische Staf. Als lid van de Medische Staf kunnen zij meepraten en besluiten over de kwaliteit, veiligheid, doelmatigheid en efficiëntie van de medisch specialistische zorg in MST, en bijdragen aan het vormen van strategie en beleid van het ziekenhuis.
Technisch geneeskundigen combineren medische kennis met technologische expertise, dragen bij aan het optimaliseren van de directe patiëntenzorg en implementeren innovatieve diagnostiek en behandelmethoden. Daarnaast bewaken zij de kwaliteit van het technisch medisch handelen binnen MST, optimaliseren de samenwerking tussen medische en technische disciplines en leiden (technisch) medische collega’s op, op het grensvlak van geneeskunde en technologie. Door een vakgroep te vormen, vindt er meer kruisbestuiving plaats en kan de kwaliteit nog beter worden gewaarborgd.
Medisch manager en technisch geneeskundig specialist Femke Schröder: “In augustus 2023 hebben we onze vakgroep Technische Geneeskunde opgericht. Een vakgroep zorgt ervoor dat wij als beroepsgroep herkenbaar en benaderbaar zijn binnen MST en als collectief kunnen meedenken over belangrijke besluitvorming. Alle elf technisch geneeskundigen die klinisch werkzaam zijn in MST in de individuele patiëntenzorg, zijn lid van de vakgroep.”
Voorzitter van het Medisch Stafbestuur en oncologisch chirurg Eino van Duyn noemt inbedding van technisch geneeskundigen in de medische staf een waarborg van de strategische agenda rondom medische technologie en ziet veel potentie in deze uitbreiding van de medische staf. “Technisch geneeskundigen waren al onderdeel van onder andere het Neurocentrum, Thorax Centrum Twente en Vrouw Kind Centrum, en zijn nu ook verenigd in MST.”
MST is nauw betrokken geweest bij de oprichting van de opleiding technische geneeskunde aan de Universiteit Twente in 2003 en biedt stageplaatsen aan in alle fases van de opleiding.