STING-studie: Onderzoek naar de behandeling van epilepsie bij patiënten met gliomen
Patiënten met een hersentumor (dat noemen we ook wel een ‘glioom’) hebben vaak epileptische aanvallen. Er zijn meerdere medicijnen tegen epilepsie die goed werken. De meest voorgeschreven medicijnen zijn levetiracetam (‘Keppra’) en valproïnezuur (‘Depakine’). Maar, beide medicijnen hebben bijwerkingen en het is niet goed bekend welk medicijn het beste werkt. Daarom willen we in deze studie onderzoeken welk medicijn leidt tot een betere controle van de epilepsie. Daarnaast willen we onderzoeken hoeveel bijwerkingen deze medicijnen hebben en wat het effect is op kwaliteit van leven, dagelijks leven en op angst en depressie.
Onderzoeksopzet
Patiënten met een glioom die een epileptische aanval krijgen zullen worden gevraagd om mee te doen aan deze studie. Deelname aan deze studie is vrijwillig. De computer bepaalt of u Depakine of Levetiracetam krijgt. De behandeling tegen epilepsie is hetzelfde als wanneer u niet meedoet aan deze studie. Het verschil is dat de patiënt meerdere keren een vragenlijst van ons krijgt om informatie te verzamelen over de eventuele bijwerkingen en over de kwaliteit van leven.
Doelgroep (onderzoekspopulatie)
Volwassenen (ouder dan 18 jaar) met een glioom.
Interventie(s)
We vragen patiënten meerdere keren een vragenlijst in te vullen.
Verwachte aantal deelnemers
10 tot 20 patiënten
Looptijd studie
Startdatum: 1 oktober 2022, einddatum: 1 oktober 2023.
Deelnemende centra
Leids Universitair Medisch Centrum, Leiden
Haaglanden Medisch Centrum, Den Haag; Erasmus MC, Rotterdam; VU Medisch Centrum, Amsterdam; Medisch Spectrum Twente, Enschede.
(Hoofd) onderzoeker(s) MST
Dr. M. van der Meulen, neuroloog