Een echo van het hart
Dat er ook een MRI-scan van het hart kan worden gemaakt, is relatief nieuw. Cardioloog Matthijs Meijs heeft zelfs nog een studieboek waarin staat dat een MRI van het hart waarschijnlijk nooit mogelijk is. Maar binnen MST worden inmiddels jaarlijks zo’n 600 MRI-scans gemaakt. Meijs vertelt over het belang van deze vorm van beeldvormende diagnostiek bij hart- en vaataandoeningen.
Je bent eigenlijk blind zonder computer
Matthijs Meijs
Hoe bepaal je welke beeldvormende diagnostiek je gebruikt?
“Naar ons worden vooral mensen doorverwezen die pijn op de borst hebben of kortademig zijn. Op basis van deze en andere klachten en het risicoprofiel, oftewel leefstijlfactoren en erfelijke factoren, maken we de keuze. Een 21-jarige die gezond leeft en een zeventigjarige die twintig sigaretten per dag rookt, kunnen met dezelfde klachten naar ons worden verwezen, maar de behandeling verschilt wel degelijk.”
Wanneer kies je voor MRI?
“Een MRI-scan maken we niet routinematig als eerste onderzoek, omdat het een uitgebreide en redelijk intensieve scan is. Binnen de cardiologie passen we vooral de echocardiografie, ‘echo van het hart’, toe. Als een echo niet voldoende beeldkwaliteit levert, de diagnose onzeker blijft of er specifieke vragen zijn, dan gebruiken we een MRI-scan.”
Specifieke vragen?
“Van een echo kun je veel aflezen, maar niet alles. Met een MRI-scan kunnen we kijken naar de pompfunctie van het hart, de hartkleppen en zien we een eventueel doorgemaakt hartinfarct of een zuurstofgebrek van het hart. Daarnaast kan een MRI-scan, in tegenstelling tot een echo, infarctweefsel zichtbaar maken en aantonen hoe groot een infarct is. Een belangrijke rol voor de MRI is ook weggelegd voor patiënten met onbegrepen hartaandoeningen. Denk aan mensen met een verdikte hartspier, een verwijde linkerhartkamer of een slecht functionerende hartkamer waar geen verklaring voor kan worden gevonden. Een MRI kan soms de achterliggende reden vinden.”
Hoe moeilijk is het om een MRI-scan te maken van het hart?
“Dat is behoorlijk complex, omdat het geen stilstaand beeld is zoals bij een knie of het brein het geval is. Bij een hart heb je continu bewegende beelden en moet je bijvoorbeeld de hartslag corrigeren. Daarvoor zijn snellere technieken nodig. Van het hart moeten ook veel meer opnames worden gemaakt om een plaatje te kunnen maken van het geheel. De opnames duren dan ook ongeveer een halfuur tot drie kwartier. Aflezen doen we vervolgens met een heel team bestaande uit radiologen en cardiologen. Op een scan zie je ook andere delen van de borstkas en eventuele afwijkingen kunnen radiologen dan opsporen.”
Is de MRI-scan de goudmijn voor cardiologen?
“Nee, een MRI heeft niet altijd een antwoord, maar kan wel bijdragen aan een diagnose. Tegelijkertijd kunnen we bijvoorbeeld de kransslagaders nog niet goed afbeelden. Dat omzeilen we deels door te kijken naar de doorbloeding van de hartspier. Een vernauwing in de kransslagaders kan namelijk aanleiding geven tot een zuurstofgebrek van het hart. Toont een MRI dat aan, dan is het dus nodig met een CT-scan nog naar de kransslagaders te kijken.
Het is dus meer dan plaatjes kijken.
“Beeldvormende diagnostiek is in zijn algemeen heel belangrijk: eigenlijk ben je blind zonder computer. We kunnen veel meer zien en vaak sneller tot een diagnose komen, mits je weet wat je ziet. Daarom organiseren we ook jaarlijks een cursus voor cardiologen en radiologen om de kennis en ervaring die we binnen het MST hebben te delen.”
Medische Publieksacademie Twente
Dit interview is gepubliceerd in het magazine dat is uitgebracht naar aanleiding van de Medische Publieksacademie Twente met thema ‘Binnenstebuiten’. MST organiseert jaarlijks meerdere publieksacademies; gratis toegankelijke openbare bijeenkomsten. Specialisten informeren de bezoekers over de werking van steeds een ander deel van het lichaam.
Door deze kennis te delen bevorderen wij de gezondheid in de regio en laten wij u kennismaken met de wereld achter ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Iedereen met een gezonde interesse in de werking van het menselijk lichaam is welkom.