Klachten bij jongeren door gebruik smartphone voor slapengaan
Het gebruik van sociale media vlak voor het slapengaan kan ernstige klachten geven bij jongeren. Enkele honderden van hen komen er jaarlijks mee in een Twents ziekenhuis terecht.
Hoeveel jongeren in Twente ontwikkelen slaapproblemen door het gebruik van de smartphone in de avonduren?
“We schatten het aantal jongeren op minimaal 200. Maar dat zijn alleen die jongens en meisjes bij ons in de spreekkamers. Ze onderkennen de klachten. In werkelijkheid kampt een veel grotere groep hiermee. We zien wekelijks pubers van zo’n 16, 17 of 18 jaar die nog maar drie tot vier uur slapen per nacht. Soms maanden achter elkaar, met schoolverzuim tot gevolg. Jaarlijks zien we 100 tot 150 patiënten meer dan het jaar ervoor.”
Waarom kun je de smartphone beter niet gebruiken vlak voor het slapengaan?
“In die periode maakt het lichaam melatonine aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je in slaap valt en dat je ook doorslaapt. Blauw licht van de smartphone verstoort dit proces. De lichtfrequentie staat gelijk aan ochtendlicht. De hoogste lichtintensiteit die er is. Het lichaam reageert en breekt opgebouwd melatonine af.”
Welk effect heeft het blauwe licht van de smartphone precies?
“Je komt lastiger in een diepe slaap en ‘s ochtends uit bed komen kost meer moeite. Langdurig slaaptekort kan leiden tot gezondheidsproblemen zoals hart- en vaatziekten en geheugenverlies. Sommige mensen zijn er gevoeliger voor dan anderen.”
Wat is je advies?
“Ban de smartphone uit de slaapkamer of leg deze in ieder geval twee uur voor het slapengaan weg. Dan kunnen je hersenen melatonine aanmaken en kun je jezelf ‘deactiveren’. Dat ene appje moet dus maar even wachten tot de volgende ochtend.”