Dermatologie bij complexe wonden
Spataderen, hoge bloeddruk, diabetes en zelfs een voetschimmel. Chronische ziektes en alledaagse kwalen spelen allemaal een rol bij het niet-genezen van een wond. Ze versterken elkaar bovendien. Juist daarom is multidisciplinair werken essentieel, stelt dermatoloog Conrad Glade.
Wat doet een dermatoloog bij een chronische wond?
“In de dermatologie zijn er veel huidziektes die ook wonden kunnen geven. Denk aan een open been bij verhoogde aderlijke druk zoals bij spataders en trombosebenen, of ontstekingen, blaarziekten en ook huidkanker.”
Spataderen, trombosebeen en open benen, wat is wat?
“Veel mensen hebben problemen met de afvoer van bloed. Dat wil zeggen: het terugpompen van het bloed naar het hart. Ze krijgen bijvoorbeeld spataderen door lekkende vaatklepjes. Als die spataderen toenemen, ontstaat er een verhoogde aderlijke druk. Bij een trombosebeen ontstaat een stolsel in de diepe aderen, met als gevolg een beschadiging van de ader. Bij beide aandoeningen wordt de druk in de aderen steeds hoger. Dit geeft klachten als pijn, krampen, een vermoeid gevoel en vocht in de benen (oedeem). Er ontstaan ook vaak huidafwijkingen. Het eindstadium van deze aderlijke aandoening is het open been, waarbij er een open wond ontstaat die slecht geneest.”
Voor het genezen van een open been moet dus de aanvoer van bloed én de afvoer van bloed goed zijn?
“Ja, en als dat niet zo is, zal het de genezing vertragen of zelfs belemmeren. Zowel op het niveau van de grote vaten (slagaderlijk en aderlijk) als aan de kleine vaten – die vaak aangedaan zijn bij suikerziekte en hoge bloeddruk – kunnen er problemen zijn. Voor de genezing is het verder van belang dat er geen ontsteking is en dat de wond niet te nat en ook niet te droog is. Pas als alle condities goed zijn, kan het lichaam de wond weer laten genezen.”
Een wond kan starten met elke huis-tuin-en keukenbacterie?
“Ja! Om die reden is het belangrijk zelfs een schimmel tussen je tenen serieus te nemen. Een schimmel kan een klein wondje worden; als daar een bacterie bijkomt kan het verder ontsteken. Probeer dus altijd je huid in goede conditie te houden.”
Verschillende artsen van Wond Expertise Centrum vullen elkaar aan, is dat belangrijk?
“Ja. We hebben allen onze eigen expertise. We brengen bij de patiënt exact in kaart wat er aan de hand is en delen onze kennis. Als je als patiënt snel op de goede plek zit, kunnen wij goed handelen. Wondzorg moet een geolied systeem zijn.”
Medische Publieksacademie Twente
Dit interview is gepubliceerd in het magazine dat is uitgebracht naar aanleiding van de Medische Publieksacademie Twente met thema ‘Tijd heelt niet alle wonden’. MST organiseert jaarlijks meerdere publieksacademies; gratis toegankelijke openbare bijeenkomsten. Specialisten informeren de bezoekers over de werking van steeds een ander deel van het lichaam.
Door deze kennis te delen bevorderen wij de gezondheid in de regio en laten wij u kennismaken met de wereld achter ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Iedereen met een gezonde interesse in de werking van het menselijk lichaam is welkom.