Specialist aan het woord: Ronny Koop
Verpleegkundig specialist Ronny Koop behandelt patiënten met proctologische klachten: “In dit aandachtsgebied kun je vaak met een goede anamnese (vraaggesprek) met lichamelijk onderzoek al een goed beeld krijgen wat te doen.”
U bent verpleegkundig specialist voor het specialisme proctologie. Wat doet u precies?
“Ik werk nu ongeveer 12 jaar met proctologie patiënten. Proctologie behelst de leer/wetenschap van aandoeningen van het laatste deel van de darm, het anale kanaal. Er zijn veel patiënten met klachten in dit gebied , voor hen is het vaak een gênant gebied en waardoor patiënten het lastig vinden deze klachten te bespreken. Daarom wachten zo ook lang met hulp zoeken. Net als andere hulpverleners verricht ik op het proctologisch spreekuur medische taken als het afnemen van een anamnese, lichamelijk onderzoek, stellen van een diagnose, opstellen van het behandelplan en het verrichten van een groot deel van de behandelingen.”
Welke aandoeningen komen het meest voor?
“Veel patiënten komen op het spreekuur met klachten van aambeien, vaak bestaan deze klachten uit bloedverlies, zwelling en jeuk. Deze patiëntencategorie zie ik het vaakst. Ook zie ik veel patiënten met een anaal kloofje (anaal fissuur). Een kleiner deel van de patiënten heeft andere aandoeningen zoals ontstekingen in/rondom de anus of in de darm, fistels, nieuwvormingen (kwaadaardige aandoeningen), maar ook patiënten met anale wratten en seksueel overdraagbare aandoeningen.”
Ik vind het erg mooi om zoveel voor een patiënt te kunnen betekenen.
Ronny Koop
Het zijn vaak gevoelige onderwerpen die u bespreekt en behandeld. Hoe gaat u hiermee om?
“Ik probeer de klachten in het anamnese gesprek te verhelderen en samen met de patiënt te bespreken, daarbij zal ik soms vragen moeten stellen die enigszins gevoelig zijn. Weet dat ik veel verhalen al heb gehoord en er weinig nieuwe dingen/zaken zijn op dit gebied die mij vreemd zijn, daarnaast zijn deze gesprekken volledig vertrouwelijk.”
Wat geeft u voldoening in dit werk?
“In dit aandachtsgebied kun je vaak met een goede anamnese (vraaggesprek) met lichamelijk onderzoek al een goed beeld krijgen wat te doen en wat te behandelen, de behandelcontacten zijn vaak kort en intensief maar in deze tijd kan ik vaak veel betekenen voor de patiënten in termen van behandeling en genezing. Patiënten zijn vaak erg opgelucht wanneer de aandoening (al lijkt deze niet altijd ernstig) is verholpen en de aandoening het leven niet meer zo beperkt. Ik vind het erg mooi om zoveel voor een patiënt te kunnen betekenen.”