Traumacentrum MST

Medisch Spectrum Twente (MST) is één van de elf traumacentra van Nederland. Dit betekent dat MST, naast de zorg voor de reguliere patiënten met letsel als gevolg van een trauma, ook ernstig gewonde patiënten opvangt en behandelt. Er zijn vijf traumachirurgen in MST.

MST is al enkele decennia een erkend traumacentrum en is het vijfde opvangcentrum van Nederland qua grootte. Ook is MST in 2010 als eerste Nederlandse ziekenhuis gecertificeerd als bovenregionaal traumacentrum door de Duitse Vereniging voor Traumachirurgie (DGU). Hiermee voldoen we aan de Duitse standaarden voor traumazorg.

Traumacentrum in cijfers


Klik op de afbeelding voor een vergroting.

Wanneer is iemand traumapatiënt?

Traumapatiënten zijn slachtoffers die letsel hebben opgelopen na een verkeersongeval, een geweldsdelict, sport of een ongeval in of rond het huis. Ook patiënten met onderkoelingsverschijnselen, verdrinkingsslachtoffers en patiënten die letsel oplopen door besmettingen van chemische, biologische, radiologische of nucleaire aard vallen onder de traumazorg.

Van de eerste hulp na een 112-melding tot de revalidatie is het traumateam van MST betrokken.

Traumahelikopter

Als er sprake is van een ernstig ongeluk, wordt vaak de traumahelikopter ingezet. Hiervan zijn er vier in Nederland. Omdat deze relatief ver weg van Twente zijn gestationeerd, werken we goed samen met de traumahelikopter uit Duitsland, die zowel de Nederlandse patiënt als de Duitse patiënt in onze traumaregio voorziet.

Traumakamers

De spoedeisende hulp van MST beschikt over twee traumakamers die allebei verbonden zijn met de traumakamer ernaast waar een CT-scan staat. Op de traumakamer wordt een patiënt na bijvoorbeeld een ongeval opgevangen door het traumateam. Volgens een methodische werkwijze gaan de zorgverleners onder leiding van een traumachirurg alle belangrijke vitale functies van het lichaam langs en stabiliseren ze de patiënt verder. Er staan ook professionals klaar voor de nodige eerste diagnostiek. Denk hierbij aan het maken van een röntgenfoto, een echo en bloedafname.

Nederland opgedeeld in acute zorg netwerkregio’s

Nederland kent elf acute zorg netwerkregio’s/ROAZ regio‘s. Elke acute zorg netwerkregio beschikt over een bureau dat de leiding heeft en de coördinatie in deze regio verzorgt. In de netwerkregio Euregio (Twente en Oost Achterhoek) is dit het Bureau Acute Zorg Euregio (BAZE). BAZE is dus een netwerkorganisatie met een leidend-coördinerende rol in de acute zorg in de Euregio. De taken van BAZE komen voort uit de wettelijke opdracht van het Ministerie voor Gezondheid, Welzijn en Sport ter bevordering van de spoedzorg op regionaal niveau.

Traumazorgketen van het Netwerk Acute Zorg Euregio

Traumazorg is de zorg voor ongevalpatiënten en omvat de gehele acute zorgketen. Alle ketenpartners in de traumazorgketen van het Netwerk Acute Zorg Euregio streven naar het optimaliseren van de zorg voor de traumapatiënt. Dit betreffen huisartsen en huisartsenposten, regionale ambulancevoorzieningen (RAV), spoedeisende hulp afdelingen, afdelingen van ziekenhuizen en mobiele medische teams. Zij maken daarom afspraken over onderlinge samenwerking en bewaken de kwaliteit van de zorg op verschillende manieren.

Traumaregistratie

De landelijke traumaregistratie (LTR) is opgericht om de kwaliteit van de traumazorg te meten en te optimaliseren. De minister van VWS heeft elf traumacentra in Nederland aangewezen om de traumaregistratie regionaal te coördineren en uit te voeren. Voor de Euregio is dit MST, al in 2003 werd binnen MST gestart met de traumaregistratie. In de loop van de jaren is dit verder uitgebreid naar de andere ketenpartners in het netwerk. Dit zijn: Ziekenhuisgroep Twente (locatie Almelo en Hengelo), Streekziekenhuis Koningin Beatrix, Medisch Spectrum Twente en de Regionale Ambulance Vervoerders (RAV): Witte Kruis Ambulancezorg en Ambulance Oost.

Patiëntverhaal Gerrit

Gerrit werd tijdens zijn wandeling aangereden door een auto met hoge snelheid. Hij heeft een revalidatietraject achter de rug en vertelt nu hoe het met hem gaat. Deze video is onderdeel van de Medische Publieksacademie Twente over traumazorg.

Waar bent u naar op zoek?