Open operatie of kijkoperatie
Bij een open operatie gaat u onder algehele narcose waarbij uw buik wordt geopend. Meestal gebeurt dat via een verticale snede ter hoogte van uw navel, of tot schaambeen. Via deze opening wordt de stoma aangelegd en/of de rest van de operatie uitgevoerd. In vergelijking met een kijkoperatie is de wond groter. Na de operatie is goede pijnbestrijding noodzakelijk. Vlak voor de operatie brengt de anesthesioloog daarom meestal via een ruggenprik een slangetje in. Hierdoor kan pijnmedicatie gegeven worden.
Bij een kijkoperatie (laparoscopie) krijgt u middels een paar kleine sneetjes een kijkbuisje in uw buik ingebracht. Via de kijkbuisjes vindt de operatie plaats met behulp van een camera en lange instrumenten. De operatie zelf verschilt niet van de operatie waarbij de buik via een snee wordt geopend.
Een kijkoperatie heeft een aantal voordelen:
- u heeft na de operatie minder pijn;
- u herstelt meestal sneller.
Ondanks deze voordelen blijft de laparoscopische methode voor het aanleggen van een stoma een grote operatie. Een kijkoperatie is niet voor iedereen mogelijk. Uw behandelend chirurg bespreekt de mogelijkheden met u.