Enkelloops of dubbelloops
Bij een eindstandig (enkelloops) stoma wordt het uiteinde van de darm naar buiten gehaald en in de buikwand vastgehecht. Er komt alleen ontlasting naar buiten. Het stuk darm dat vanuit het rectum komt, is in deze situatie óf helemaal verwijderd (rectumamputatie met definitief stoma) òf het laatste stuk endeldarm is dichtgehecht en ligt nog in de buikholte. In de laatste situatie kan er mogelijk nog een hersteloperatie worden uitgevoerd. Als een stuk endeldarm nog in de buikholte ligt, dan is het mogelijk dat via het rectum slijm wordt afgescheiden.
Het is heel normaal dat er regelmatig slijm via de anus naar buitenkomt. Gezond darmweefsel produceert namelijk continu slijm. Eventueel kunt u de stomp van de endeldarm via de anus spoelen.
Als er een dubbelloops colostoma wordt aangelegd, is dit meestal een tijdelijk stoma. Hierbij haalt de chirurg een darmlis door een opening in de buik naar buiten. Dat darmdeel wordt geopend en in de buikwand gehecht. De darm heeft nu een soort omleiding. Er liggen twee openingen naast elkaar: een stuk waaruit ontlasting komt én een stuk waar slijm uitkomt. Het stuk darm waar geen ontlasting langs komt, blijft slijm produceren dat afgevoerd moet worden.
Zo wordt bijvoorbeeld een nieuwe verbinding in de darm ontzien, waardoor de genezing veiliger kan verlopen. Onder de darmlis wordt een plastic staafje (brug) gelegd zodat het stuk darm niet terug kan zakken in de buik. De brug wordt na ongeveer 10 dagen verwijderd. Ook is het mogelijk om het stuk darm te fixeren met een huidbrug. Hierbij maakt de chirurg gebruik van een stukje huid onder het stukje darm wat fungeert als een brug.