Dagelijks leven

Voeding
Mensen die een stoma hebben, denken vaak onterecht dat ze veel voedingsmiddelen beter niet meer kunnen eten of drinken. De dietiste komt na de operatie in het ziekenhuis langs om hier met u over te praten en eventuele vragen te beantwoorden.

Voeding en colostoma
Mensen met een colostoma hoeven in principe geen apart dieet te volgen. Gebruikte voeding kan er wel voor zorgen dat ontlasting dikker of dunner is, een andere kleur of geur heeft. U kunt ook last hebben van gasvorming. Vocht en vezels spelen bij ontlasting in elk geval een grote rol.

Voeding en ileostoma
Bij mensen met een ileostoma is de dikke darm verwijderd of tijdelijk buiten gebruik gesteld. De dikke darm zorgt voor het indikken van de ontlasting. Daarnaast geeft de dikke darm vocht en zouten terug aan het lichaam. Ontbreekt de dikke darm en is er een ileostoma aangelegd dan is de ontlasting over het algemeen dun tot brijachtig. De opname van vocht en zout gebeurt niet langer optimaal. Er kan een vocht- of zouttekort ontstaan.

Voeding en urostoma
Bij een urinestoma is een stukje van 10-15 cm uit de dunne darm gehaald. De urineleiders worden in het stukje darm gehecht dat dienst doet voor het transport van de urine naar buiten. De nieren produceren zoals voorheen urine. Dit wordt niet meer of minder. In principe hoeft iemand met een urinestoma geen rekening te houden met een dieet. Wel is de inname van voldoende vocht belangrijk. Dit om de vochtbalans in het lichaam op peil te houden. Daarnaast is vocht belangrijk voor de zuurgraad van de urine. Is de urine niet zuur genoeg (alkalisch) dan kunnen zich er gemakkelijker bacterieen in nestelen. Hierdoor wordt de kans op een urineweginfecties vergroot. Een ander nadeel van alkalische urine is dat de mogelijkheid dat zoutkristallen zich rondom de stoma afzetten. Hierdoor kan de stoma beschadigen.

Link: www.stomavereniging.nl (voorlichtingsboekje voeding bij een stoma)

Waar bent u naar op zoek?