De behandeling
Diabetes bij kinderen is anders dan diabetes bij volwassenen, zeker bij jonge kinderen.
Bij type I diabetes wordt door het dagelijks subcutaan (onder de huid) toedienen van insuline de functie van de alvleesklier nagebootst. Dit kan door meerdere keren per dag insuline te spuiten met een insulinepen of het dragen van een insulinepomp. De hoeveelheid insuline moet elke dag in de juiste verhouding staan tot de hoeveelheid koolhydraten in de voeding. Belangrijk is dat op het juiste moment de goede hoeveelheid koolhydraten gegeten en de juiste hoeveelheid insuline gegeven wordt. De diëtiste helpt bij het samenstellen van een goede en gezonde voeding. Tevens helpt zij bij het leren tellen van koolhydraten.
Beweging, ziekte, stress en hormonen zijn factoren die niet te meten zijn, maar die wel invloed hebben op de hoogte ven de bloedglucose. Veel beweging vraagt extra brandstof, dus glucose. Hierdoor zal de bloedsuiker omlaag gaan. Door stress gaat de bloedsuiker omhoog.
Er zal uit ervaring geleerd moeten worden hoe ieder kind reageert onder verschillende omstandigheden. Het is steeds zoeken naar een balans.
Zelfcontrole is een hulpmiddel. Met een bloedglucosemeter kun je op een relatief eenvoudige manier de bloedglucose bepalen, zodat je beter inzicht in de bloedglucosewaarden en regeling krijgt.
Voor kinderen geldt dat het vaak extra lastig is deze balans te vinden doordat kinderen:
- groeien en in ontwikkeling zijn
- een langere nachtrust hebben
- een onvoorspelbare lichaamsactiviteit hebben
- een onvoorspelbaar eetpatroon hebben
- vaker ziek zijn
- makkelijker stress hebben of bijvoorbeeld wisselende emoties hebben, bijvoorbeeld huilen
Het uitgangspunt bij de behandeling van een kind met diabetes is dat het zoveel mogelijk hetzelfde moet kunnen doen in vergelijking met een kind zonder diabetes.
Toch zijn de sociale effecten van diabetes voor kinderen groot omdat hun natuurlijke, spontane gedrag regelmatig onderbroken moet worden voor het meten van de bloedsuikerwaarden, voor eten en/of het spuiten van insuline.