Sneller herstellen door voeding op maat
Zeven keer per dag een kleine maaltijd. Met het nieuwe voedingsconcept ‘Smakelijk en Gezond – Gastvrij MST’, waar we sinds 1 november in Medisch Spectrum Twente mee werken, krijgen patiënten meer eiwitten en calorieën binnen en minder zout. Het doel is dat patiënten sneller herstellen.
De impact van kleinere porties
Voor patiënten die aan het herstellen zijn is het belangrijk om goed te eten, omdat ze een verhoogde energiebehoefte hebben. Ze hebben alleen vaak juist minder eetlust of snel een vol gevoel. Door de voeding te verspreiden over meerdere eetmomenten gedurende de dag en kleinere porties te serveren, eten patiënten vaak meer. Ook worden de gerechten aantrekkelijk opgediend om de eetlust te stimuleren.
Het binnenkrijgen van genoeg eiwitten is ook belangrijk voor patiënten in het ziekenhuis. Eiwitten dragen onder andere bij aan spierbehoud en -herstel en de ondersteuning van het immuunsysteem. Daarom bevat het voedingsconcept gerechten zoals eiwitrijke smoothies.
Aandacht voor de patiënt
Patiënten hebben bij MST ruime keuze uit dagelijks wisselende gerechten, inclusief vegetarische opties. Daniëlle Delhaas, afdelingsmanager patiëntvoeding MST benadrukt: “We hebben bij MST oprechte aandacht voor de patiënt en kijken samen met de betrokken disciplines en de patiënt welke voeding het beste past. We hebben het voedingsconcept de afgelopen maanden op verschillende afdelingen getest en de reacties zijn erg positief. Het nieuwe concept wordt niet alleen gezien als gezond, maar patiënten vinden het ook erg smakelijk.”
Roomservicemedewerkers, verpleegkundigen, culinair servicemedewerkers, diëtisten en artsen werken optimaal samen. Daardoor dragen ze bij aan een omgeving en ambiance die patiënten uitnodigt om gezond en smakelijk te eten.
Goede Zorg Proef Je
MST is aangesloten bij ‘Goede Zorg Proef Je, een initiatief van de Alliantie Voeding in de Zorg. Het doel van Goede Zorg Proef je is om de aandacht voor voeding in de zorg te verbeteren. Dit concept richt zich op verschillende aspecten van voeding in de zorg, waaronder de smaak, samenstelling, presentatie en beleving van voeding. Daarnaast voldoet MST met het nieuwe voedingsconcept aan de richtlijnen uit het Nationaal Preventieakkoord.
Irma Nijmeijer, accountbeheerder patiëntvoeding in MST: “We blijven werken aan verdere ontwikkeling van dit voedingsconcept, denk aan een persoonlijk aanbod op afdelingsniveau en het steeds verder verduurzamen van het voedingsaanbod.”