Als een kind in het ziekenhuis opgenomen moet worden voor de behandeling tegen kanker, heeft dat een grote impact op het gezin. Voor ouders is het erg belangrijk om dag en nacht bij hun kind te kunnen zijn. Binnenkort is dat mogelijk, in de ouder-kindkamer die in Medisch Spectrum Twente (MST) gerealiseerd wordt.
“Oncologiepatiënten brengen veel tijd in het ziekenhuis door”, vertellen kinder(oncologie)verpleegkundige Ilse Boomkamp – Weiden en medisch pedagogisch zorgverlener Sanne Alberink. “Voor deze groep kinderen hebben we extra aandacht voor een zo normaal mogelijk gezinsklimaat, dat noemen we ontwikkelingsgerichte zorg. We horen van ouders vaak hoe mooi het zou zijn als er in MST, net als in het Prinses Máxima Centrum voor kinderoncologie (PMC), een ouder-kindkamer zou zijn.”
De Kinder- en tienerafdeling van MST werkt nauw samen met het PMC; we zijn Shared Care centrum. “Samen doen wij ons uiterste best om voor de patiënt de best leverbare zorg te bieden. Daarnaast proberen we de zorg die vanuit het PMC geleverd wordt hier zoveel mogelijk te continueren. In het PMC zijn alle kamers ouder-kindkamers.”
De ouder-kind kamer is een kamer die door zowel kind als ouders apart te betreden is. En dat is gunstig, vertellen Ilse en Sanne. “Willen we bijvoorbeeld wat overleggen met de ouders, of komt er ’s avonds bezoek voor de ouders als het kind slaapt, dan hoeven wij het kind niet te storen en kloppen we bij de ouders aan. De ouders hebben een eigen badkamer, waardoor ze hun kind niet storen als ze gaan douchen. Door de deur tussen de twee kamers is er toch nabijheid. Er kan gekozen worden om deze open te zetten of juist af te sluiten, waardoor er door een raam nog wel zicht is op het kind.”
Met een ouder-kindkamer is er voor ouders en kind meer privacy, maar toch nabijheid. “Want in een periode van ziekte is de behoefte aan afstand en nabijheid anders dan normaal. Uiteraard geldt dit niet alleen voor de oncologiedoelgroep en zijn ouder-kindkamers voor meerdere patiëntengroepen van meerwaarde. Juist omdat de behandeling van kinderkanker zo intensief is en veel impact heeft op het kind en het gezin, is het essentieel de ontwikkeling optimaal vorm te blijven geven en te ondersteunen, ondanks de beperkingen die de ziekte en behandeling met zich meebrengen. Dit vraagt om ontwikkelingsgerichte zorg, waar deze ouder-kindkamer in onze ogen ontzettend aan zal bijdragen”, vertellen Ilse en Sanne.
De ouder-kindkamer is naar verwachting in september 2021 gereed en kan dan in gebruik genomen worden. Stichting Vrienden van MST is bij dit project betrokken en meerdere organisaties hebben hun hulp aangeboden. Bouwbedrijf Trebbe heeft toegezegd de verbouwing kosteloos op zich te nemen. Een deel van de materialen en het meubilair zijn gesponsord. Van het Vredehof donatiefonds hebben we een prachtige donatie van € 1500,- ontvangen. Voor de overige kosten heeft Rotary Neede toegezegd een Oldtimer Rally te organiseren op 4 september 2021 (onder voorbehoud op deze datum, afhankelijk van coronamaatregelen).
“De ouder-kind kamer zorgt voor rust en draagt bij aan de emotionele stabiliteit van het kind en is daarom van groot belang tijdens de behandeling. Bovendien draagt het bij aan het gevoel dat het gewone leven zo veel mogelijk doorgaat. En ook voor ons als zorgprofessionals heeft het veel voordelen. Wij kunnen namelijk nog beter gezinsgerichte zorg leveren, waarbij patiënten en ouders centraal staan”, besluiten Ilse en Sanne.