Procalcitonin-guided treatment regarding antibiotic use for acute COPD exacerbations (Precision)

Patiënten met COPD kunnen te maken krijgen met een plotselinge verergering van hun klachten. Dit noemen we ook wel een longaanval of exacerbatie. Vaak wordt een longaanval behandeld met antibiotica, terwijl we weten dat de uitlokkende factor vaak een virus is en niet altijd een bacterie. Het bepalen een bepaald stofje, procalcitonine, in het bloed kan helpen in het onderscheiden van een infectie door een virus of een bacterie. Het doel van deze studie is om te onderzoeken of met het gebruik van de procalcitonine-bepaling minder antibiotica wordt voorgeschreven bij een acute longaanval en of dit gevolgen heeft voor het herstel van patiënten.

Onderzoeksopzet

Patienten die worden opgenomen met een acute longaanval worden na het geven van toestemming op basis van loting toegewezen aan 1 van de 2 groepen:

  • Een groep die de normale zorg bij een longaanval krijgt (longarts bepaalt de voorgeschreven medicatie)
  • Een groep zorg krijgt gebaseerd op de procalcitonine-bepaling (alleen bij verhoogde waarde wordt gestart met antibiotica).

Doelgroep (onderzoekspopulatie)

Patienten met acute longaanval die moeten worden opgenomen in het ziekenhuis

Interventie(s)

Procalcitonine-bepaling uit het bloed (bij één van de twee groepen)

Verwachte aantal deelnemers

678 patiënten in totaal, 53 in MST

Looptijd studie

678 patiënten in totaal, 53 in MST

Deelnemende centra

Erasmus MC, Franciscus Gasthuis & Vlietland, OLVG, Amphia Ziekenhuis, Noordwest Ziekenhuisgroep, Isala klinieken, Groene Hart Ziekenhuis, Bravis Ziekenhuis, Zuyderland Medisch Centrum, Medisch Spectrum Twente, Catharina ziekenhuis

(Hoofd) onderzoeker(s) MST

W van Beurden

Waar bent u naar op zoek?