Na een corona-infectie kunnen patiënten lang last houden van klachten. Om inzichtelijk te maken welke klachten patiënten met long COVID ervaren, werken Universiteit Twente, ZGT en Medisch Spectrum Twente (MST) samen in een onderzoek.
Langdurig klachten bij long COVID
Een deel van de mensen houdt na een besmetting met corona langdurig klachten. Dat wordt long COVID genoemd. Na een corona-infectie kunnen de klachten enkele weken tot soms meerdere maanden aanhouden. Shelley Groote Schaarsberg (28) ervaart long-COVID klachten. “Ondanks dat er veel mensen zijn die, net als ik, langdurige klachten hebben na hun coronabesmetting, is er helaas nog weinig bekend over het ontstaan van deze klachten.”
App om COVID klachten inzichtelijk te maken
In dit gezamenlijke onderzoek wordt er verder gekeken naar de klachten. Dit gebeurt met vragenlijsten en interviews. Wat nieuw is, is dat er ook een app wordt gebruikt. Patiënten beantwoorden veertien dagen lang meerdere keren per dag korte vragen over hun gezondheid op dat moment. Shelley heeft de app getest: “De app vraagt op een gebruiksvriendelijke en laagdrempelige manier een aantal keren per dag hoe het met me gaat. De app kan inzicht geven in de klachten en de manier waarop dagelijkse activiteiten invloed hebben op het verloop hiervan.”
Interventie op maat in app
Dit onderzoek, met nieuwe en slimme methodes, biedt waardevolle resultaten voor patiënten en hulpverleners. Met de resultaten kunnen er ‘just-in-time’ interventies aangeboden worden, bijvoorbeeld een melding van de app om even rustig aan te doen, om zo klachten als vermoeidheid te verminderen. Deze interventies zijn uniek per patiënt en passen bij hun dagelijks leven. Ook worden ze op het juiste moment aangeboden: precies wanneer de patiënt het nodig heeft. Dit zorgt voor een effectieve manier om het herstel te bevorderen en de kwaliteit van leven te verhogen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door een team van artsen, epidemiologen, psychologen en onderzoekers.
Vermoeid en benauwd
Meneer Van der Veen (62) is één van de patiënten die meewerkt aan het onderzoek. In oktober 2020 had hij hoge koorts en werd opgenomen in het ziekenhuis. Negen maanden later heeft hij nog dagelijks last van vermoeidheids- en benauwdheidsklachten. Uit het niets kunnen er problemen met de ademhaling optreden en wordt hij benauwd.
“Ik vind het belangrijk om aan dit soort onderzoeken mee te werken. Het was fijn om met iemand te praten over hoe ik me voel.”
Meer informatie
Meer weten over dit onderzoek? U kunt contact opnemen via research.reumatologie@mst.nl.