Een hartafwijking kan je leven op de kop zetten. Inge Nieuwe Weme (40) weet er alles van. Na de diagnose heeft ze haar toekomstplannen behoorlijk moeten bijstellen, maar ze moet niets weten van zielig in een hoekje zitten. “Ik heb geen pech, maar geluk; ik ben er nog!”
Met hoofdpijnklachten ging Inge naar de huisarts in 2005. “De huisarts ontdekte dat er een groot verschil in bloeddruk zat tussen mijn linker- en rechterarm en vertrouwde dat niet. In het ziekenhuis werd er vervolgens een CT-scan gemaakt en aan de gezichtsuitdrukking van de arts kon ik al zien dat het niet goed was.”
Vertrouwen in arts
Inge kwam bij de cardioloog in MST terecht en daar werd duidelijk wat er aan de hand was. Ze bleek een aangeboren vernauwing in de grote lichaamsslagader (coarctatio aortae) te hebben en een hartklep met twee slippen in plaats van drie. “Cardioloog Martin Stoel zei tegen me dat hij precies wist wat er met me aan de hand was, maar niet hoe hij dat het best kon behandelen. Doordat hij tijdens onze eerste ontmoeting meteen zo eerlijk en open was, had ik direct vertrouwen in hem.”
Bypass operatie
Inge werd door de cardioloog doorverwezen naar Groningen waar ze een zware operatie heeft gehad: een bypass. Er wordt dan een omleiding gemaakt langs de vernauwing van de kransslagaders van het hart. “Na de operatie belde dokter Stoel direct om te vragen hoe het met me ging. Hij zegt ook nu nog, tijdens de jaarlijkse controle, dat ik hem mag bellen als er iets is. Dat geeft me een fijn gevoel.”
Hartrevalidatie
Na de operatie heeft Inge een hartrevalidatietraject gevolgd om te werken aan haar herstel. Anders leren eten is een belangrijk onderdeel, omdat veel hartpatiënten zoutarm of zelfs zoutloos moeten eten. “Ik hield erg van zout, zoals chips en zoute dropjes”, vertelt Inge. “Maar omdat ik mijn leven lang bloeddrukverlagers moet slikken, moet ik zout vermijden. Van de diëtisten hoorde ik eigenlijk vooral wat niet mocht, in plaats van dat er alternatieven werden geboden.”
Plezier in koken zonder zout
Inmiddels staat Inge’s kast vol met allerlei kruiden waar ze zelfs wekelijks kruidenmixen van maakt. “Ik heb gelukkig helemaal ontdekt hoe ik lekker kan koken zonder zout. Door een speciaal kookboek, ‘Spice Wise’, heb ik weer plezier gekregen in koken. En ik heb een workshop in MST gevolgd, waarin een kok gepassioneerd vertelde over wat er allemaal wél kan. Aan die informatie had ik echt behoefte.”
Dankbaar
Door haar hartafwijking heeft Inge haar leven anders moeten inrichten. “Zo had ik een kinderwens, maar het is me afgeraden om kinderen te krijgen. Daar ben ik natuurlijk boos en verdrietig om geweest. En ook mijn droombaan: werken op een traumaheli, is onbereikbaar. Maar ik kan nu wel veel gemakkelijker loslaten. Geen zin in het huishouden? Dan even niet. En ik ben dankbaar voor wat ik wel heb: een lieve man, twee honden en een kat en een baan als verpleegkundige. De belangrijkste les die ik heb geleerd, is dat gezondheid en liefde niet te koop zijn.”