P-BAS studie: het effect van de inzet van een digitale gesprekkhulp in MST.

Om oudere patiënten te ondersteunen en actief te betrekken tijdens een bezoek aan de polikliniek, is The Patient Benefit Assessment Scale (P-BAS) ontwikkeld. De P-BAS is een vragenlijst die de doelen, wensen en verwachtingen rondom de behandeling van patiënten identificeert en zo passend mogelijke zorg voor de patiënt creëert. De digitale vragenlijst bestaat uit 20 doelen die met plaatjes worden weergegeven en 1 open invulmogelijkheid. De patiënt vult de digitale vragenlijst voor het bezoek aan de polikliniek in en geeft aan welke doelen voor hem/haar relevant zijn. De zorgverlener krijgt aan de hand van de ingevulde vragenlijst een duidelijk beeld welke doelen voor de patiënt belangrijk zijn. Het gebruik van de digitale P-BAS op de polikliniek heeft als doel om het samen beslissen tussen patiënt en zorgverlener te bevorderen. In deze studie willen we graag het effect onderzoeken van de digitale plaatjesversie van de P-BAS op het samen beslis proces tussen zorgverlener en patiënt.

Onderzoeksopzet

Voor het onderzoek worden patiënten gevraagd om maximaal 5 werkdagen voorafgaand aan het bezoek aan de polikliniek thuis de digitale vragenlijst in te vullen. Tijdens het bezoek aan de polikliniek bespreekt de zorgverlener de resultaten van de ingevulde vragenlijst met de patiënt. Nadien vindt (eventueel) een interview met de patiënt plaats. Ook wordt met iedere deelnemende zorgverlener één interview afgenomen. Indien de zorgverlener meerdere deelnemende patiënten heeft gesproken, wordt aan de zorgverlener gevraagd na elk gesprek een korte evaluatie in te vullen. Het interview wordt zo snel mogelijk na de laatst deelnemende patiënt afgenomen. Tijdens het interview worden vragen gesteld over het effect van de digitale vragenlijst op de inhoud van het gesprek en op de gezamenlijke besluitvorming.

Doelgroep (onderzoekspopulatie)

De deelnemende patiënten zijn 65 jaar of ouder en hebben een verwijzing voor de Interne Oncologie of Claudicatio Intermittens. De deelnemende zorgverleners zijn specialisten werkzaam binnen de Interne Oncologie of Vaatchirurgie in MST.

Verwachte aantal deelnemers

Naar verwachting worden er 8-10 patiënten en 5-10 zorgverleners geïncludeerd.

Looptijd studie

Eind november 2023 – 29 februari 2024

Deelnemende centra

Medisch Spectrum Twente, afdelingen Interne Oncologie en Vaatchirurgie.

(Hoofd) onderzoeker(s) MST

Linde Bonhof – student onderzoeker

Rozemarijn van Erp – opdrachtgever (r.vanerp@mst.nl)

Meer informatie

Nadere informatie kan verkregen worden bij de hoofdonderzoeker, Rozemarijn van Erp. r.vanerp@mst.nl

Waar bent u naar op zoek?