Publieksacademie Kanker te lijf
In Medisch Spectrum Twente worden jaarlijks rond 2.000 mensen met kanker behandeld en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren blijft stijgen. Dat komt door de vergrijzing: ouderdom is een grote risicofactor voor het ontstaan van kanker. Maar ook onze leefstijl speelt mee; onder andere roken en overgewicht vergroten de kans op kanker. Wat kun je zelf doen om deze ziekte te voorkomen? En wat doen artsen? Belangrijke kwesties die MST in de Publieksacademie ‘Kanker te lijf’ op 5 juni 2018 op de kaart heeft gezet.
Wat is een tumor? Hoe ontstaat verkeerde celdeling? In hoeverre kun je sprake van ‘eigen schuld’ en hoeveel is ‘domme pech’? Ondanks dat iedereen de gevolgen van kanker kent, weten we opvallend weinig van deze ziekte en zijn deze simpele vragen heel lastig te beantwoorden. Reden dat MST deze ziekte in de Publieksacademie Kanker te lijf op de kaart heeft gezet. Artsen spraken over kanker: behandelingen, kansen, risico’s en preventie.
- Wat is kanker? Hoe ontstaat het?
- Is elke tumor hetzelfde?
- Wat kunnen artsen doen?
- Welke invloed hebben we zelf op het voorkomen of beter genezen van kanker?
- Nieuwe behandelingen
Gelukkig neemt de kennis over de ziekte toe, gaan de ontwikkelingen van kankerzorg snel en kan de patiënt steeds meer op maat behandeld worden. MST zet kennis en expertise op gebied van kanker in voor de hele regio. Zo behandelt MST voor de hele regio mensen met melanomen en alvleesklierkanker en worden bestralingen voor de hele regio hier gedaan.
Sprekers
- drs. A. Bhawanie
Radiotherapeut-oncoloog - dr. A.E. Dassen
Gastrointestinaal en oncologisch chirurg - dr. J.M. Mekenkamp
Internist-Oncoloog - dr. N. Reesink-Peters
Gynaecoloog-oncoloog - dr. A.N.M. Wymenga
Internist-oncoloog
Magazine
In het kader van deze bijeenkomst is het magazine ‘Kanker te lijf’ ontwikkeld. Dit magazine is uitgereikt aan de deelnemers en verspreid in de wachtruimten van MST. Ook is het magazine in de wachtruimten van de huisartsen te vinden.
Bekijk het magazine ‘Kanker te lijf’