Na kanker de draad weer oppakken kan lastig zijn. Mensen die in MST behandeld zijn voor kanker, kunnen deelnemen aan het groepsprogramma van de afdeling medische psychologie. Hierin leren ze omgaan met de emoties en klachten die ontstaan na een kankerbehandeling.

“We merken dat mensen vaak na hun behandeling pas echt beseffen wat hen is overkomen”, vertelt Frederiek van Heerikhuizen, GZ-psycholoog en cognitief gedragstherapeut in MST. Zij verzorgt samen met haar collega Menline Olthof – Groothuis, psychodiagnostisch medewerker, de bijeenkomsten van het programma. “Op dat moment beginnen mensen het vaak te verwerken.”

Psycholoog Frederiek van Heerikhuizen tijdens groepsprogramma oncologie
Frederiek van Heerikhuizen in gesprek met deelnemers

Omgeving gaat snel door
Mensen kunnen te maken krijgen met stress, vermoeidheid, pijn en allerlei emoties en vragen. “Denk daarbij aan onzekerheid over de toekomst of te hoge verwachtingen van zichzelf”, aldus Frederiek. “Het groepsprogramma is bedoeld voor mensen die het lastig vinden om na kanker weer verder te gaan. We zien vaak dat voor de omgeving van een patiënt het leven veel sneller weer doorgaat.”

Daphne is één van de mensen die deelneemt aan het programma, nadat ze door de oncoloog is doorverwezen vanwege lichamelijke klachten die waarschijnlijk door spanningen van de afgelopen jaren werden veroorzaakt. Ze vertelt over haar deelname: “Ik ben bewuster van het hier en nu en doe niet meer teveel op de automatische piloot. Ik heb door het programma geleerd dat verdriet, angst en woede heel goed naast elkaar kunnen bestaan en dat het er mag zijn. De oefeningen die tijdens de bijeenkomsten worden gedaan vond ik erg prettig, ik denk dat ik ze vaker ga gebruiken. De groepsdynamiek was ook heel goed. Er was veel begrip voor elkaar.”

Informatie en oefeningen
Het programma bestaat uit acht bijeenkomsten. De deelnemers, zes tot acht in totaal, krijgen hier informatie en doen oefeningen. “We maken veel gebruik van mindfulness. De deelnemers oefenen tijdens de bijeenkomsten, maar krijgen ook huiswerkopdrachten mee. Thuis dingen opschrijven helpt ook bij de verwerking, en het kan een naslagwerkje worden om er later nog eens bij te pakken.”

Praten met anderen die ook kanker hebben gehad
“Het mooie van dit programma is dat mensen niet alleen tools aangereikt krijgen, maar vooral dat ze ervaringen kunnen uitwisselen met mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. We horen vaak terug dat mensen dat ontzettend waardevol vinden.”

“Nadat ik de diagnose darmkanker kreeg volgde een maand later de darmoperatie. Er waren uitzaaiingen gevonden in de lymfeklieren en daardoor werden er voor drie maanden chemotherapie ingezet. Ik wilde zelf graag in contact komen met lotgenoten. Bij MST was er een passende groep in dezelfde levensfase met kinderen en een baan en dat was prettig om ervaringen mee te delen. Door het groepsprogramma kan ik nu beter omgaan met emoties. Ik zat voorafgaand aan het groepsprogramma op slot en vluchtte in andere zaken om maar niet alleen te hoeven zijn met mijn gedachten. Nu kan ik veel beter omgaan met verdriet of angst en heb ik geleerd dat het er gewoon mag zijn, terwijl je doorgaat met het oppakken van je leven. De mindfulness helpt om tot rust te komen en meer te genieten van het hier en nu.” Kelly – deelnemer

Deelnemen
Patiënten die behandeld worden in het Oncologisch Centrum van MST kunnen alleen door hun zorgverlener in MST worden aangemeld voor dit programma. Na een intake door de afdeling medische psychologie wordt bekeken of het programma passend is voor de patiënt.

Waar bent u naar op zoek?