Een jaar naar Canada om je verder te verdiepen in neuro-oncologie. Neuroloog Matthijs van der Meulen is in de zomer van 2022 teruggekomen en blikt terug op zijn tijd daar.
Matthijs werkt inmiddels twee jaar als neuroloog in ons ziekenhuis. Hij had al een tijdje de wens om naar Canada te gaan. “Ik wilde me verder verdiepen dan in Nederland mogelijk was. Dat kon met het fellowship in Canada. Ook wilde ik graag ervaring opdoen in het buitenland.”
In de zomer van 2021 vertrok Matthijs naar Canada. “In mijn fellowship kon ik me enorm verdiepen in de neuro-oncologie. Ik heb me vooral bezig gehouden met patiënten met een primaire hersentumor. In het ziekenhuis waar ik werkte, komen 350 nieuwe patiënten per jaar met zo’n primaire hersentumor (een glioom). In Nederland worden er, per ziekenhuis, veel minder patiënten gezien met deze aandoening.
Neuro-oncologie is een bijzonder en interessant vak, vindt Matthijs. “Het gaat om patiënten die erg ziek zijn en veel slecht nieuws krijgen in korte tijd, bijvoorbeeld dat ze een uitzaaiing naar het hoofd hebben. Veel mensen vinden ‘iets’ in het hoofd eng, omdat je daar epilepsie of een verandering in je gedrag van kunt krijgen. Dan is het heel belangrijk om ze stap voor stap mee te nemen in wat ze kunnen verwachten.”
De neuro-oncologie is dankbaar werk. “Hoewel mensen erg kwetsbaar zijn, kun je veel voor ze doen. Het is onze taak om te achterhalen om, zodra mensen klachten hebben, of het door de tumor komt zoals zij vaak denken, of door iets anders.”
Naast de bijzondere patiëntenpopulatie, gebeurt er ook veel in het vakgebied. “De prognose voor glioompatiënten en voor patiënten met uitzaaiingen in de hersenen is sterk verbeterd. Er is steeds meer begrip van de tumor en in veel landen zijn allerlei ontwikkelingen.”
Het was even wennen toen Matthijs weer in Nederland was en zijn baan in MST weer oppakte, maar hij heeft mooie kennis meegenomen. “Kennis over het interpreteren van de MRI-scan bijvoorbeeld”, vertelt hij. “Patiënten krijgen hier elke drie maanden een MRI-scan. Vanuit mijn tijd in Canada weet ik nu beter hoe ik MRI-scans kan interpreteren en ik kan dit beter aan patiënten uitleggen.”
“Wat ik prettig vind aan werken in MST, is dat hier verdiepingsslagen mogelijk zijn op verschillende vlakken, zoals de neuro-oncologie, epilepsie en bewegingsstoornissen. En er is een volledige opleiding tot neuroloog. Ik vind het heel mooi om jonge mensen meer over ons bijzondere vak te kunnen leren”, sluit Matthijs af.