Ik lag op de operatietafel in MST, maar ben ik nu geopereerd? Zeventig patiënten die geopereerd worden aan het middenrifbandje vanwege langdurige heftige buikklachten, stellen zich de komende tijd deze vraag. Ze werken mee aan een unieke nationale studie met de centrale vraag of het doorknippen van het middenrifbandje een langdurige vermindering van de klachten geeft of dat het slechts een placebo-effect is.
Wetenschappelijk onderzoek
Zeventig, met name jonge, patiënten doen mee aan het onderzoek. Bij vijfendertig patiënten wordt het middenrifbandje tijdens een kijkoperatie doorgeknipt. De andere vijfendertig patiënten krijgen een ‘nep’operatie waarbij de patiënten wel onder narcose worden gebracht, maar er slechts enkele kleine sneetjes worden aangebracht in de buik, net zoals bij de operatie. Het middenrifbandje wordt bij deze groep niet doorgeknipt. Patiënten en hun dokters weten tijdens het onderzoek niet welke behandeling ze hebben gekregen.
Ogen vanuit de hele wereld op dit onderzoek
De vier jaar durende studie wordt onder aanvoering van vaatchirurg Bob Geelkerken uitgevoerd. Hij is vaatchirurg bij MST en hoogleraar bij het Techmed Centrum van Universiteit Twente. Hij wordt hierbij ondersteund door Floor Metz, arts -onderzoeker bij de afdeling Heelkunde in MST, die promoveert op dit onderzoek. De studie wordt gevolgd door medici uit de hele wereld, waarbij de verwachting bestaat dat een jarenlange discussie afgerond kan worden.
Meer weten?
- De Tubantia besteedde aandacht aan het onderzoek, lees het artikel hier.
- Lees hier verder over het CARoSo-onderzoek.