Worden patiënten met langdurige buikklachten geholpen met het doorknippen van het middenrifbandje tijdens een kijkoperatie? Die vraag staat centraal in een nationale studie van MST en UT. Zorginstituut Nederland en ZonMw stellen hiervoor € 1,3 miljoen beschikbaar via de Subsidieregeling veelbelovende zorg. De studie wordt onder aanvoering van vaatchirurg en hoogleraar Bob Geelkerken uitgevoerd.
Wetenschappelijke toets in MST
In deze nationale studie wordt onderzocht of het doorknippen van het middenrifbandje een langdurige vermindering van de klachten geeft of dat het toch een placebo-effect is. 70 patiënten doen mee aan het onderzoek. Bij 35 patiënten wordt het middenrifbandje tijdens een kijkoperatie doorgeknipt. De andere 35 patiënten krijgen een ‘nep’-operatie waarbij de patiënten wel onder narcose worden gebracht en er kleine sneetjes worden aangebracht in de buik (net zoals bij de kijkoperatie). Het middenrifbandje wordt echter niet doorgeknipt. Patiënten en onderzoekers weten tijdens het onderzoek niet welke behandeling ze krijgen.
Uniek vier jaar durend onderzoek naar buikklachten
Bob Geelkerken: “Dit is een nationale studie die wordt gedragen door alle collega’s uit mijn vakgebied. Dat het operatief doorknippen van het middenrifbandje veel mensen helpt, is zeer aannemelijk. Dat blijkt uit de gesprekken die ik met mijn patiënten voer en uit de resultaten na de kijkoperaties die we als voorwerk hebben gedaan. Er is echter nog nooit een wetenschappelijke toets geweest. Dat gaan we nu, met dit onderzoek, nationaal doen. Elke uitkomst van deze, vier jaar durende, unieke studie is waardevol”.