Bij ouderen is vaak sprake van meerdere aandoeningen naast kanker

Als gynaecoloog en oncoloog vind je Nathalie Reesink niet alleen op de afdeling Gynaecologie. Eens in de twee weken staat ze klaar op de multimorbiditeitspoli, waar ouderen komen die meerdere aandoeningen hebben. “Het is belangrijk te weten in hoeverre iemand bereid is bijwerkingen van behandelingen te ervaren.”


Soms is een niet-genezende behandeling gunstiger

Nathalie Reesink

Wanneer kom je op de multimorbiditeitspoli?

“Bij ouderen met kanker is vaak sprake van multimorbiditeit, oftewel meerdere aandoeningen naast kanker. Dit vraagt om een specifiek en persoonlijk behandelplan, omdat het standaardplan wellicht niet past. Wat voor de ene ziekte een goede behandeling is, kan de andere ziekte verergeren. De samenwerking tussen verschillende specialisten is dan essentieel. Het kan zijn dat iemand bij mij op consult komt met een verdenking op eierstokkanker. Als ik twijfel of een bepaalde behandeling mogelijk is of als er meer aan de hand is met de gezondheid van die persoon, schakel ik de multimorbiditeitspoli in.”

Waarom ben je als oudere ‘anders’?

“Vanwege het ziektebeeld, de risico’s, de wensen, andere aandoeningen en klachten … Bij ouderen spelen zoveel meer zaken na een diagnose dan bij jongeren. Die complexiteit is in één consult niet te overzien, terwijl die aspecten wel bepalend zijn voor de risico’s bij een behandeling. Het is daarom goed dat een internist-ouderengeneeskunde en internist-oncoloog meedenken. Op basis van de persoonlijke situatie achterhalen we wat voor de patiënt belangrijk is. We bespreken samen welke aandoeningen of beperkingen de meeste hinder opleveren en welke aanpak het meest toereikend is. Diezelfde dag nog krijgt de patiënt een behandelplan.”

Krijg je als je ouder bent ook een andere behandeling?

“Ja, in zekere zin wel. De verschillen tussen mensen van zestig tot negentig zijn vele malen groter dan tussen jongeren. De ene patiënt van zeventig staat elk jaar op de ski’s, de ander is fysiek heel zwak. Ook de insteek kan verschillen: sommigen willen elke behandeling die er is aangrijpen en anderen zeggen: ‘Ik heb een mooie leeftijd bereikt’. Dertigers willen daarentegen vrijwel allemaal het onderste uit de kan halen. Het is bij ouderen dus extra belangrijk goed in gesprek te gaan over wat iemand wil en bereid is aan bijwerkingen van behandelingen te ervaren.”

Bij kanker is de keuze: wel behandelen of niet behandelen. Of is er meer mogelijk?

“Absoluut. Het is een groot misverstand dat er voor oudere mensen alleen de keuze is tussen wel en niet behandelen. Er zit zoveel tussen. Zo is een genezende behandeling niet altijd de beste keuze en kun je beter gaan voor een niet-genezende behandeling. Soms kan een niet-genezende behandeling de levensduur verlengen met vier jaar, terwijl een patiënt met een genezende behandeling vijftig procent kans heeft op overlijden tijdens de operatie. Wat kies je dan? Dat is de vraag die we samen met de patiënt beantwoorden.”

Wat zijn de voordelen van een multimorbiditeitspoli?

“Deze manier van werken zorgt ervoor dat de patiënt minder vaak naar het ziekenhuis hoeft te komen en niet steeds opnieuw zijn of haar verhaal hoeft te vertellen. Ook werken alle specialisten samen; iedereen is precies van elkaars handelen op de hoogte. Dat is natuurlijk een enorme winst.”

Medische Publieksacademie Twente

Dit interview is gepubliceerd in het magazine dat is uitgebracht naar aanleiding van de Medische Publieksacademie Twente met thema ‘Kanker op hoge leeftijd’. MST organiseert jaarlijks meerdere publieksacademies; gratis toegankelijke openbare bijeenkomsten. Specialisten informeren de bezoekers over de werking van steeds een ander deel van het lichaam.

Door deze kennis te delen bevorderen wij de gezondheid in de regio en laten wij u kennismaken met de wereld achter ons ziekenhuis en de zorg die hier geboden wordt. Iedereen met een gezonde interesse in de werking van het menselijk lichaam is welkom.

Waar bent u naar op zoek?