25 jaar geleden voerde MST de eerste autologe stamceltransplantatie in Oost-Nederland uit. Het had veel voeten in de aarde om dit voor elkaar te krijgen. “De mogelijkheid voor autologe stamceltransplantaties is ontzettend belangrijk geweest voor de samenwerking in deze regio. En nog steeds! Dat moeten we waarborgen”, zegt internist-hematoloog dr. Ron Schaafsma.

Team viert 25 jaar stamceltransplantaties in MSTSchaafsma blikt met verpleegkundig specialist Tineke Duyts en klinisch chemicus Jennita Slomp terug op die 25 jaar. “Het is in al die jaren natuurlijk allemaal professioneler geworden als je het vergelijkt met de jaren 90”, begint Duyts. “Bij de eerste transplantaties kwamen zo veel aspecten tegelijk kijken. Bij een autologe stamceltransplantatie krijgt een patiënt na zware chemokuren zijn eigen stamcellen terug. In het begin haalden we de stamcellen uit het beenmerg. Dat gebeurde op de OK onder narcose.” Collega Slomp voegt daaraan toe: “Nu zijn we in staat om stamcellen te oogsten uit het bloed. Zonder dat daarbij narcose nodig is.”

Bijzonder in een niet-academisch ziekenhuis

Het is helemaal niet zo vanzelfsprekend dat er stamceltransplantaties in MST uitgevoerd worden. Internist Schaafsma legt uit waarom het voor deze regio zo bijzonder is. “MST is geen academisch ziekenhuis. Dat was het ook niet toen we hier 25 jaar geleden mee begonnen. Toch kunnen wij patiënten in onze regio intensieve therapie bieden. Hiervan is stamceltransplantatie een onderdeel. Stamceltransplantaties worden in academische ziekenhuizen uitgevoerd, en in slechts vier niet-academische ziekenhuizen. Het is belangrijk dat MST zelf bij de patiënt stamcellen kan afnemen, bewerken, bewaren en teruggeven.” Hiervoor heeft MST een intensieve samenwerking met alle betrokkenen: de dagbehandeling, de klinische afdeling, de afereseafdeling van bloedbank Sanquin en het stamcellaboratorium van Medlon.

Europese accreditatie

Na zoveel jaar zijn er natuurlijk verschillende hoogtepunten bereikt. Wat is het meeste bijgebleven? “Dat we in 2008 de JACIE-accreditatie ontvingen is een heel bijzonder moment geweest. Toen werden we op Europees niveau gedetailleerd gecontroleerd. MST is er met vlag en wimpel voor geslaagd”, zegt verpleegkundig specialist Duyts. “Iets waar we nog steeds erg trots op zijn.”

Samenwerking

Het drietal geeft nog maar eens aan dat dit niet gelukt was zonder teamwork en de samenwerking in de Twentse omgeving. “Dat we deze intensieve zorg kunnen blijven bieden, is cruciaal. Voor de toekomst is het belangrijk dat we dit in de regio kunnen blijven doen. Zo kunnen we de patiënten dicht bij huis goede hoogwaardige zorg blijven geven. Alle inspanningen hebben ervoor gezorgd, dat we een sterke positie hebben opgebouwd in Enschede”, besluit dr. Schaafsma.

Waar bent u naar op zoek?