Patiënten korter op de operatietafel dankzij nieuwe techniek
Op 20 september opent Medisch Spectrum Twente (MST) als eerste ziekenhuis in het oosten van het land een medisch 3D print laboratorium. De afdeling kaakchirurgie van MST was al gewend om met de 3D print techniek transplantaties van bot naar kaak tot op de millimeter nauwkeurig voor te bereiden. Vanaf nu zijn er in dit ziekenhuis nog veel meer toepassingen mogelijk waarvoor deze techniek ingezet kan worden.
Voordelen voor patiënten
Onder regie van de afdeling Medische Technologie zullen hier wekelijks meerdere 3D prints gemaakt worden voor specialisten van het Traumacentrum, orthopedie, hoofd-hals team, KNO, plastische chirurgie, kindergeneeskunde en Mond-, Kaak- en Aangezichtschirurgie. Met deze 3D prints kunnen specialisten hun operaties al buiten de operatiekamer op maat voorbereiden. Dit leidt tot een aanzienlijk kortere operatietijd en een minder lange narcose. Uiteindelijk heeft dit veel voordelen voor de patiënt en voor de ontwikkeling van de gezondheidszorg in het algemeen – denk alleen al aan de enorme kostenbesparing.
Bron: Emiel Muijderman, TC Tubantia
Samenwerking met Saxion
Door de samenwerking te zoeken met hogeschool Saxion en de industrie die kennis hebben van de 3D techniek is het realiseren van dit 3D print lab in een stroomversnelling gekomen. In een paar maanden tijd is dit laboratorium gerealiseerd. Saxion blijft ook betrokken bij het Medisch 3D Print Lab, waardoor MST deel uitmaakt van de leeromgeving en de innovatiekracht van de hele regio gestimuleerd wordt.
Uniek
In Nederland zijn het vooral de academische ziekenhuizen die van deze techniek gebruik maken. MST neemt als topklinisch ziekenhuis in Twente nu het voortouw om deze ontwikkeling in Oost-Nederland breed in te zetten.