More FoR COPD: Onderzoek naar pijnmedicatie (opioïden) voor de behandeling van kortademigheid bij COPD

Met dit onderzoek onderzoeken we of morfinetabletten en fentanylpleisters veilige en goede behandelingen zijn bij hardnekkige kortademigheid door COPD. Morfine en fentanyl zijn medicijnen uit de groep opioïden. Er is veel ervaring met het voorschrijven van deze medicijnen bij pijn. Uit wetenschappelijk onderzoek zijn er aanwijzingen dat deze medicijnen ook werkzaam kunnen zijn tegen kortademigheid. In dit onderzoek vergelijken we de werking van morfinetabletten, fantanylpeisters en een placebo met elkaar. Een placebo is een middel zonder werkzame stof, een ‘nepmiddel’.

Onderzoeksopzet

Patiënten worden gedurende 3 periodes van elf dagen behandeld met onderzoeksmedicatie. Tussen de periodes door krijgt de patiënt drie dagen geen onderzoeksmedicatie. Iedere periode wordt een andere combinatie van onderzoeksmiddelen voorgeschreven:

  • Morfinetabletten met een placebopleister
  • Placebotabletten met een fentanylpleister
  • Placebotabletten met een placebopleister

Loting bepaalt wanneer patiënten welke behandeling krijgen. Om de onderzoeksmedicatie zo goed mogelijk met elkaar te vergelijken weten zowel patiënten als de onderzoeker niet op welk moment welke medicatie wordt gebruikt. Als het voor de gezondheid van patiënten belangrijk is, kan dat wel worden opgezocht. Naast het gebruiken van de medicatie wordt ook bloed afgenomen bij patiënten.

Doelgroep (onderzoekspopulatie)

Patiënten met COPD Gold klasse III of IV

Interventie(s)

Morfine tabletten, fentanylpleisters en placebo tabletten en pleisters

Verwachte aantal deelnemers

5

Looptijd studie

2019-2023

Deelnemende centra

MST, AMC, Spaarne Gasthuis, Wilhelmina ziekenhuis, Rode Kruis ziekenhuis, Isala klinieken, MCL, Noordwest ziekenhuisgroep, TweeSteden ziekenhuis, Ommelander ziekenhuis, Ikazia ziekenhuis, Elkerliek ziekenhuis

(Hoofd) onderzoeker(s) MST

Dr. W. van Beurden

Waar bent u naar op zoek?