Medewerkers blij met nieuw sterilisatiecentrum voor instrumentarium
Het gereedschap van een arts moet steriel zijn voor een behandeling of operatie. Logisch, want is het instrumentarium niet schoon en ontdaan van mogelijke virussen en bacteriën, kan de patiënt daar heel ziek van worden. Sterilisatie gebeurt op de Centrale Sterilisatie Afdeling (CSA) in het MST. Eind 2021 is de nieuwe CSA in gebruik genomen. Er is geïnvesteerd in technologische innovatie om het vereiste mensenwerk makkelijker te maken. Maurice Winkel is manager van de CSA en net als zijn collega’s blij met de ontwikkeling. Tijd om langs te gaan!
Meer tijd voor mensenwerk
“Verbeteringen die op de nieuwe CSA zijn doorgevoerd, maken ons werk vooral fysiek makkelijker. Materialenkennis en vakmanschap blijven noodzakelijk,” licht Maurice toe. “Met name in de assemblagefase van het proces is dit erg belangrijk. De winst in tijd en energie die we boeken door technologische innovatie, komt juist ten goede aan het mensenwerk.” Voorbeelden van technologische verbetering zijn de in hoogte verstelbare werkplekken, een belaadrobot die zwaar tilwerk overneemt en het juiste wasproces instelt bij het betreffende instrument en een sterilisatiemachine die zelf eventuele fouten detecteert.
Doorgaand proces
De sterilisatieafdeling heeft een essentiële functie in het ziekenhuis. Zonder steriel instrumentarium, geen operaties. Terwijl gebouwd werd aan de nieuwe, bleef de oude CSA dan ook in gebruik. De nieuwe sterilisatieafdeling is op een andere plek in het ziekenhuis gerealiseerd, namelijk over de brug in het oudere ziekenhuisdeel.
Hoe werkt het?
Toekijkend op de machines en collega’s, legt Maurice uit wat er gebeurt op de afdeling. “We reinigen, desinfecteren, assembleren en steriliseren het instrumentarium dat door de medische specialisten wordt gebruikt. Het gereedschap van de arts gaat een heel proces door, voordat het in de poli of operatiekamer wordt gebruikt. Het moet volledig steriel zijn, oftewel helemaal vrij zijn van bacteriën en virussen. Gebeurt dat niet, dan kan een patiënt daar heel ziek van worden.”
Uit elkaar halen en schoonmaken
De instrumenten die gebruikt zijn tijdens een ingreep worden eerst gereinigd. De medewerker van de CSA zorgt ervoor dat het aangeleverde instrument van het ergste vuil ontdaan wordt. “Elk instrument wordt zoveel mogelijk uitelkaar gehaald of opengelegd. Zo kunnen we alle plekken goed schoonmaken. Denk bijvoorbeeld aan een schaar. Open je deze niet, dan kan het zijn dat er vuil achterblijft in de scharnierdelen. De medewerker kan zijn werkplek binnen de afdeling zelf instellen voor een optimale werkhouding. Zeker bij zware instrumenten is dat een voordeel.”
Robot doet het zware werk
De voor gereinigde sets en instrumenten worden op een wasrek geplaatst. “Een belaadrobot zet de zware wasrekken in de wasmachine en stelt automatisch het juiste reinigings- en chemieproces in. Zo weten we heel zeker dat aan alle strenge reinigingseisen voldaan wordt. In de oude situatie moesten onze mensen dit handmatig doen. Dit is fysiek zwaar werk, een belaadrek waar meerdere instrumentensets op gaan weegt al snel 25 kilo”, vertelt Maurice.
Precisie vereist
Na de reiniging worden de instrumentensets naar de assembleer- en inpakruimte verplaatst. Assembleren betekent het in elkaar zetten van de instrumenten. Terugkerend naar het voorbeeld van een instrument wat gedemonteerd is, wordt dus nu weer in elkaar gezet. Aan de hand van een instructie met foto’s die het instrumentenbeheersysteem laat zien, worden de instrumenten geassembleerd. “Dat is heel precies werk. Ingrepen worden steeds complexer en daarmee ook het gereedschap. Dit is echt vakwerk, waaraan een tweejarige opleiding voorafgaat. Bij een hartoperatie heb je weer heel andere instrumenten nodig dan bij het plaatsen van een nieuwe knie. Onze medewerkers zorgen ervoor dat de juiste instrumenten in de sets terecht komen. Dat kan de robot niet overnemen.”
Daadwerkelijke sterilisatie
In de laatste fase worden de sets met speciaal papier ingepakt en vindt de daadwerkelijke machinale sterilisatie plaats. De machine werkt op 134 graden Celsius stoom en controleert (valideert) zichzelf. Klopt er iets niet, geeft deze na sterilisatie meteen een foutmelding. Na de sterilisatie zijn de instrumenten weer klaar voor gebruik op de poli’s of in de operatiekamers.
De nieuwe CSA is sinds oktober 2021 operationeel. “We zijn heel blij met onze nieuwe werkplek. Door te investeren in techniek, is het ziekenhuis zuinig op de mensen. De medewerkers hebben zich hun nieuwe werkplek heel snel eigen gemaakt. Een teamprestatie waar ik ontzettend trots op ben!”