We stonden in juli extra stil bij kankerzorg. Zo delen patiënten en artsen hun ervaringen, een casemananager vertelt wat haar rol is en we kregen een muzikaal bedankje. Bekijk hier alle items.

Quiz

quiz-oncologie

Kanker is de verzamelnaam voor meer dan honderd verschillende ziekten. Elke soort is een andere ziekte, maar er is één gemeenschappelijk kenmerk: een ongeremde celdeling. Een ander woord voor kanker is oncologie.

1 op de 3 mensen in Nederland krijgt ooit kanker. Dit komt neer op 116.000 mensen per jaar. Wat weet jij over kanker? Doe de test en kom erachter.

Patiënt Henri over het bestralingstoestel Halcyon

Minder lang op de behandeltafel en een kleinere kans op bijwerkingen. Met het nieuwe bestralingstoestel ‘Halcyon’ is bestraling voor kankerpatiënten sneller en comfortabeler. Patiënten kunnen in MST, als enige ziekenhuis in Nederland, bestraald worden met dit toestel.

Patiënt Henri Brinkerink vindt inderdaad de rustiger uitstraling, het lagere geluidsniveau en de snelheid een groot verschil met de andere bestralingstoestellen. Dit heeft op patiënten een positieve uitwerking.

Interview met gynaecoloog-oncoloog Nathalie Reesink

Als gynaecoloog en oncoloog vind je Nathalie Reesink niet alleen op de afdeling Gynaecologie. Eens in de twee weken staat ze klaar op de multimorbiditeitspoli, waar ouderen komen die meerdere aandoeningen hebben. “Het is belangrijk te weten in hoeverre iemand bereid is bijwerkingen van behandelingen te ervaren.”

In een interview vertelt dokter Reesink: “Het is een groot misverstand dat er voor oudere mensen alleen de keuze is tussen wel en niet behandelen. Er zit zoveel tussen. Zo is een genezende behandeling niet altijd de beste keuze en kun je beter gaan voor een niet-genezende behandeling.”

Medische Publieksacademie ‘Kanker op hoge leeftijd’

Medisch specialisten en andere zorgprofessionals informeerden de bezoekers tijdens de publieksacademie op 4 juli over:

  • Het ouder wordende lichaam;
  • Het ontstaan van kanker;
  • Waarom het hebben van kanker én andere aandoeningen om extra aandacht vraagt;
  • Hoe je je lichaam zo gezond mogelijk kan houden.

Interview met oncoloog Machteld Wymenga

Kanker is een ouderdomsziekte. Tweederde van de mensen met kanker is ouder dan 65 jaar. Maar de behandeling van kanker is nooit ‘one-size-fits-all’. Integendeel! Juist bij oudere patiënten is het maatwerk. Internist-oncoloog Machteld Wymenga: “Het is essentieel om altijd in overleg een persoonlijk behandelplan op te stellen. Als we ouder worden, gaan we van persoon tot persoon steeds meer verschillen vertonen.”

Ze legt verder uit: “Je kunt even oud zijn, maar een totaal andere conditie of wensen hebben over hoe je behandeld wilt worden.”

Kanker bij ouderen in cijfers

Klik op de afbeelding voor een vergroting

Wat is melanoom? En hoe voorkom je het? Casemanager Irma legt uit.

1 op de 5 mensen krijgt te maken met een vorm van huidkanker. De meest ernstige vorm is melanoom. Immunotherapie is een van de behandelingen die mogelijk is. Casemanager Irma Hoogland legt in deze video uit hoe de behandeling verloopt en wat je kunt doen om huidkanker te voorkomen.

De belangrijkste tip: bescherm jezelf goed tegen de zon en controleer regelmatig op moedervlekken.

Ex-darmkanker patiënt Fred verzorgde een muzikaal optreden

In juli 2019 werd op de afdeling oncologische chirurgie (E4) een nieuwe loungeruimte geopend. In deze ruimte kunnen patiënten bijvoorbeeld even ontspannen, anderen ontmoeten of oefeningen doen.

Ex-darmkanker patiënt Fred knipte het lintje door en verrichtte daarmee officieel de opening. Hij verzorgde daarna samen met zijn ensemble De Troubadours een muzikaal optreden. Hij deed dit als dank voor de goede zorgen tijdens zijn ziekenhuisopname op deze afdeling vorig jaar, maar ook omdat hij zelf heeft ervaren hoe belangrijk muziek is in een periode waarin je wel wat afleiding kunt gebruiken.

Interview met internist Marijke Assink

Iemand op leeftijd is kwetsbaarder dan een jonger persoon. Voordat de oncoloog een behandeling tegen kanker start, wil de internist ouderengeneeskunde daarom eerst de hele situatie van een oudere patiënt in kaart brengen. Van het risico op vallen tot en met geheugenproblemen.

Marijke Assink, internist ouderengeneeskunde: “Een oudere patiënt met weinig reserves kan enorm snel en onverwacht verzwakken. Dat willen we voorkomen.”

De waarschuwingssignalen voor kanker

Iedereen kent de verwoestende kracht van kanker – we maken het helaas maar al te vaak van dichtbij mee bij familie, vrienden en buren. Welke signalen zijn eigenlijk een waarschuwing? Sommige lichamelijke klachten kunnen symptomen (uitingen) van kanker zijn. Maar deze klachten kunnen ook bij andere ziektes voorkomen.

De volgende klachten kunnen symptomen van kanker zijn:

  • Blijvende heesheid of hoest, bloed in opgehoest slijm;
  • Slikklachten;
  • Overmatige vermoeidheid (zonder inspanning);
  • Nieuwe moedervlekken of veranderingen of pijn eraan;
  • Zweren of wondjes die niet overgaan;
  • Blijvende verandering in stoelgang of plassen;
  • Spontane bloeding of afscheiding;
  • Bulten en verdikkingen;
  • Gewichtsverlies zonder aanleiding.

Over het algemeen geldt: heeft u een klacht die langer dan 4 weken aanhoudt, ga dan naar de huisarts. Bij ernstige klachten is het aan te raden om al eerder te gaan.

Dokter Daan Lips vertelt over zijn werk als HPB-chirurg

Steeds meer mensen krijgen de diagnose alvleesklierkanker en leverkanker. Helaas zijn deze kankersoorten dan vaak al in een vergevorderd stadium en is een operatie niet meer mogelijk. Als er wel geopereerd kan worden gaat het om een moeilijke ingreep, een zogenaamde Whipple operatie.

In Nederland zijn maar heel weinig gespecialiseerde HPB centra (lever, alvleesklier, galblaas en galwegen) die de Whipple operaties beheersen. In Oost-Nederland is geen academisch ziekenhuis. Dat is een van de redenen dat MST zich heeft gespecialiseerd in deze zorg voor een grote regio.

Nina vertelt over haar diagnose uitgezaaide borstkanker

Nadat Nina Middag (54) vocht bij haar tepel ontdekte, werd al snel de diagnose uitgezaaide borstkanker gesteld. Dat kwam als een donderslag bij heldere hemel. Ze probeert haar dagen nu zo fijn mogelijk in te vullen. “Ik ben realistisch, maar ook optimistisch.”

De diagnose viel Nina en haar man Roelof zwaar. “Ik had helemaal geen klachten en voelde me niet ziek, en ‘ineens’ had ik borstkanker. Terwijl ik nog met veel plezier als ziekenverzorgende werkte. Er kwamen allerlei vragen in me op. Kan ik nog wel werken? Wat kunnen ze voor me doen? En hoe lang heb ik nog?”

Interview met verpleegkundig consulent Christiaan van Dijk

“In de medische zorg is steeds meer mogelijk, maar als patiënt hoef je niet alles te ondergaan. Ook in het laatste deel van je leven heb je zelf de regie.” Christiaan van Dijk is verpleegkundig consulent van het palliatief adviesteam. Het team ondersteunt mensen die moeite hebben met kiezen voor een behandeling.

“Er zijn genoeg mensen die ervoor kiezen kanker niet te behandelen. Of tussentijds stoppen met een behandeling. Ook dan kunnen mensen kwaliteit van leven ervaren. Bovendien: als kanker niet meer te genezen is, ben je niet direct terminaal. Wel of niet behandelen is een persoonlijke keuze.”

Werken met kanker

kanker-en-werken

Elk jaar krijgen 45.000 mensen die werken te horen dat ze kanker hebben. Het is nog niet altijd vanzelfsprekend dat mensen met kanker kunnen blijven werken; een kwart van iedereen die kanker krijgt en werkt, verliest zijn baan. Terwijl veel mensen met kanker wel kunnen werken en dat ook graag willen.

Dokter Ton Jenner, bedrijfsarts/-consulent Oncologie, geeft antwoord op vragen over werken met kanker.

Interview met intensivist Wytze Vermeijden

Een opname op de Intensive Care (IC) komt vaak onverwacht en patiënten zijn meestal niet in staat om te communiceren. Hoe maak je dan de juiste beslissing? Intensivist Wytze Vermeijden: “Hoe fitter iemand is, hoe groter de kans dat diegene (redelijk) herstelt.”

“Iemand kan om verschillende redenen op de IC worden opgenomen. Bijvoorbeeld omdat diegene na een geplande kankeropatie beter moet worden bewaakt vanwege broosheid of een orgaan dat minder goed functioneert. Een derde van de ouderen die onverwacht op de IC komt, dus met spoed, overlijdt tijdens de IC-opname.”

Oncologisch Centrum in MST

In het Oncologisch Centrum werken wij met passie, aandacht en daadkracht aan de beste zorg voor patiënten met kanker. Alle specialismen die betrokken zijn bij onderzoek, begeleiding en behandeling combineren hun kennis en kracht om patiënten zo goed mogelijk te begeleiden.

In de grote regio Oost-Nederland bied MST oncologische topzorg voor de meest voorkomende kankersoorten. Door intensieve samenwerking van MST met haar samenwerkingspartners kunnen patiënten bij ons rekenen op goede specialistische zorg.

Waar bent u naar op zoek?