De zorg in het Maagdarmischemie Centrum van Medisch Spectrum Twente (MST) heeft opnieuw de topklinische erkenning in het STZ zorgregister ontvangen.
Het Maagdarmischemie Centrum voldoet aan de onderdelen die noodzakelijk zijn om de erkenning te krijgen:
- Met behulp van patiëntenparticipatie je zorg verbeteren (cyclische meet- en verbetercyclus)
- Voldoende wetenschappelijk onderzoek uitvoeren
- Innoveren
- Het ziekenhuisbestuur onderschrijft het bijzondere karakter van de functie. De functie is onderdeel van de ziekenhuisstrategie.
Familiekamers
MST is bezig met familiekamers voor onder andere maagdarmischemie. Dit is een manier van de zorg verbeteren door middel van patiëntenparticipatie. Er wordt op de korte termijn een familiekamer in MST ingericht speciaal voor naasten van een zieke patiënt. Dit is een ruimte waar naasten zich even terug kunnen trekken en eventueel kunnen overnachten. Met name bij maagdarmischemie, waar veel patiënten van ver komen, is het fijn dat familie en/of vrienden dichtbij de patiënt kunnen zijn.
MST heeft een wensboom. Daarin is door zowel de zorgverleners als (naasten van) patiënten de wens opgehangen om familiekamers in te richten. Volgend jaar wil MST zorgen voor meer van deze kamers, maar daar is geld voor nodig. Dit soort initiatieven kunnen en mogen namelijk niet uit de reguliere zorggelden betaald worden.
Wil je MST helpen om nog meer mensen bij hun zieke geliefde/familielid of vriend te laten zijn? Doneer dan hier (onder vermelding van: familiekamer).
Innovatie: nepoperaties
Binnen het Maagdarmischemie Centrum lopen verschillende wetenschappelijke onderzoeken. De CARoSo studie is een onderzoek waar de afgelopen tijd veel aandacht voor is geweest. In deze nationale studie wordt onderzocht of het doorknippen van het middenrifbandje een langdurige vermindering van de klachten geeft of dat het toch een placebo-effect is. 70 patiënten doen mee aan het onderzoek. Bij 35 patiënten wordt het middenrifbandje tijdens een kijkoperatie doorgeknipt. De andere 35 patiënten krijgen een ‘nep’-operatie waarbij de patiënten wel onder narcose worden gebracht en er kleine sneetjes worden aangebracht in de buik (net zoals bij de kijkoperatie). Het middenrifbandje wordt echter niet doorgeknipt. Patiënten en onderzoekers weten tijdens het onderzoek niet welke behandeling ze krijgen.
Wat is maagdarmischemie?
MST is een expertisecentrum voor patiënten met maagdarmischemie, zowel voor de chronische als acute levensbedreigende vorm. De diagnose bij patiënten met chronische maag-darmischemie (CMI) is lastig te stellen, omdat er geen typische klachten zijn. Er wordt van ischemie gesproken als de weefsels niet genoeg zuurstof ontvangen om hun normale werk te doen.