Op de Acute Opname Afdeling (AOA) van MST is een groot deel van de opgenomen patiënten ouder dan 70 jaar en kwetsbaar. Deze patiënten hebben een grote kans om een delier door te maken. Anneke Ongersma, verpleegkundige op de Acute Opname Afdeling, heeft onderzocht welke mogelijkheden verpleegkundigen hebben om een delier op de AOA te voorkomen.
Grote kans op delier
Tijdens de opleiding tot Verpleegkundige Geronotologie Geriatrie heeft Anneke een literatuurstudie uitgevoerd. Ze heeft onderzocht wat verpleegkundigen preventie kunnen doen bij een kwetsbare oudere met een verhoogd risico op een delier. Op de AOA is er een grote kans op een delier, omdat er sprake is van acute ziekte en een snelle verandering van leefomgeving.
Delier
Een delier is een plotseling opgekomen verwardheid, die altijd een lichamelijke oorzaak heeft. Mensen die een delier (officieel: delirium) doormaken, zijn gedesoriënteerd en kunnen wanen krijgen of hallucineren. Meestal heeft iemand die een delier doormaakt zelf niet door in de war te zijn.
Veranderingen
Uit het onderzoek blijkt dat de kennis van verpleegkundigen verbeterd kan worden, net als de preventieve zorg op de afdeling. De rol van de familie van de patiënt is hierbij heel belangrijk. Familieleden weten vaak weinig over een delier en de gevolgen hiervan. Daarom geeft Anneke aandacht aan het beter betrekken van de familie bij de zorg en het geven van voorlichting aan zowel familie als verpleegkundigen. Andere methoden om de kans op een delier te verlagen, zijn het aanbieden van een kamer voor de familie (rooming-in) en de familie voorwerpen mee te laten nemen die vertrouwd zijn voor de patiënt.