Hoe gaat het nu met… Robert: “Ik merk niet meer dat ik HIV heb.”
Robert (57) leeft al bijna 15 jaar met HIV. Twee jaar geleden schreven we hierover en naar aanleiding van de hiv-sneltestactie deze week (van 25 tot 30 november) spreken we hem weer.
In 2010 kwam Robert erachter dat hij HIV-positief is. Vanwege soa klachten besloot hij een soa-test te doen in het ziekenhuis. Voor de zekerheid heeft hij ook een hiv-test af laten nemen, deze bleek positief te zijn. “De eerste 2 weken heb ik mijzelf opgesloten. Als ik in de spiegel keek was er aan de buitenkant niks te zien, maar van binnen wist ik dat er iets aan de hand was. Ik voelde mij zo vies”, vertelt Robert.
Dagelijkse medicatie
Een half jaar na de diagnose mocht Robert beginnen met medicatie. De eerste 12 jaar bestond zijn medicatie uit één pil per dag. Deze moest hij altijd strikt op hetzelfde tijdstip innemen. De eerste jaren in de avond, later tijdens het eten. Deze pillen onderdrukken het HIV-virus, waardoor je gezond blijft én anderen niet kan besmetten. “Vooral in het begin was ik bang om de pil te vergeten en tijdens het eten zorgde ik altijd dat anderen niet zagen dat ik een pil innam. Ik ervaarde geen lichamelijke klachten van de HIV-infectie, maar door de pillen werd ik elke dag geconfronteerd met het feit dat ik HIV heb.”
Gebruik injectables
Twee jaar geleden is Robert begonnen met injectables. Elke 2 maanden krijgt hij thuis 2 injecties ingespoten in plaats van dagelijkse medicatie. “Dat heeft mijn leven veranderd, de confrontatie is er nu niet meer elke dag. Dat is heel prettig en ik leef hierdoor een stuk zorgelozer.”
Kop in het zand
Het stigma dat heerst op hiv is volgens Robert al een stuk minder dan een paar jaar geleden, maar het is er nog wel. “Er zijn zoveel mensen die nog steeds hun kop in het zand steken en zich niet laten testen, terwijl dat zo belangrijk is.” Als je niet op tijd wordt behandeld voor HIV, kan je er nog steeds aan doodgaan. HIV geeft meestal geen klachten, die krijg je pas in een vergevorderd stadium (AIDS). Iemand die behandelend wordt voor HIV, blijft gezond en kan de HIV niet meer kan overdragen aan anderen. Testen op HIV is daarom belangrijk.
Andere tijd
“Vroeger werd ik wel eens anders behandeld door de HIV, maar de afgelopen jaren gelukkig bijna niet. In het begin waren mensen soms bang voor handen schudden of drinken uit hetzelfde kopje. Bij de mondhygiënist werd ik altijd aan het einde van de dag gepland. Ik heb voor mezelf moeten leren opkomen, ik ben altijd het gesprek aangegaan: ik wil net als ieder ander behandeld worden en dat kan ook gewoon.”
HIV wordt doorgegeven door bloed-bloed contact, dus via speeksel, urine of deurknoppen kan je sowieso geen hiv krijgen. Het is goed om te beseffen dat iedereen die niet getest is, potentieel HIV-positief kan zijn.
Toekomst
“Ik heb gehoord dat de medicatie blijft ontwikkelen. In de toekomst hoef ik misschien maar 1 of 2 keer per jaar een prik te krijgen, hoe fijn zou dat zijn!”