Longkanker is een vorm van kanker die helaas nog te vaak te laat wordt ontdekt, in de vorm van uitgezaaide ziekte. Als er klachten zoals hoesten, benauwdheid of pijn bij het ademen ontstaan, heeft de longkanker zich vaak al verspreid naar meerdere plekken in het lichaam. Daarom is het erg van belang dat we longkanker in een eerder stadium kunnen opsporen, ook als er nog geen klachten aanwezig zijn.
Het idee achter dit onderzoek is dat er met behulp van een elektronische neus aan uitgeademde lucht geroken kan worden en dat er zo bepaald kan worden of er sprake is van longkanker of niet. Dit is een snellere, maar vooral minder belastende manier om longkanker al dan niet aan te tonen dan de huidige methode. Momenteel wordt er met een camera in de long gekeken, waarna er een hapje uit de long wordt genomen dat vervolgens onderzocht wordt onder de microscoop.
Patiënten die op meedoen aan het onderzoek, ervaren hier zelf geen voordelen van. In de toekomst kunnen patiënten hopelijk wel voordeel halen uit de informatie die door dit onderzoek wordt verzameld. Het is nu vooral zaak om de elektronische neus te ‘trainen’ en zoveel mogelijk patronen van uitademing te laten herkennen.