“Ga met elkaar in gesprek over je keuze”
Op 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar komt dan in het nieuwe Donorregister. Maar wat houdt dat nou precies in? Onze donatiecoördinatoren Krista, Leonique en Nicole vertellen je hier graag meer over.
Wat doet een donatiecoördinator nou precies?
“Wij regelen in Medisch Spectrum Twente alles rondom donatie en geven voorlichtingen daarover. Er zijn twee soorten donatie: weefsel- en orgaandonatie. Bij weefseldonatie is het vooral belangrijk dat artsen weten hoe ze moeten handelen. Hierover geven wij voorlichting en zorgen dat procedures soepel verlopen. Als er een orgaandonatie gaat plaatsvinden, worden wij gebeld door de arts. Dan overleggen we met de arts wat er nodig is. We hebben hierin een ondersteunende taak op de intensive care in samenspraak met de arts en de transplantatie coördinator die naar het ziekenhuis komt. Alle situaties rondom donatie zijn heftig en moeilijk, daarom bieden we steun aan onze collega’s. We houden dat goed in de gaten”, vertellen Krista en Leonique.
Hoe werkt het donorregister momenteel?
Krista en Leonique: “Artsen doen altijd hun uiterste best om een patiënt te redden. Als blijkt dat een patiënt komt te overlijden of is overleden, volgen er gesprekken met de familie. Dat is altijd slecht nieuws, en heeft verwerkingstijd nodig. Dan wordt nog niet gesproken over donatie. Eerst moet familie het slechte nieuws laten bezinken.
Ondertussen raadpleegt de arts het donorregister en wordt er gekeken of en hoe iemand geregistreerd staat. Registermogelijkheden op dit moment zijn:
- Bezwaar
- Toestemming
- Nabestaanden beslissen
- Specifiek persoon beslist
De arts bespreekt de uitkomst van het register met de familie en naasten. Staat iemand niet geregistreerd dan weten zorgmedewerkers en familie vaak totaal niet wat iemands keuze was. De nieuwe donorwet zorgt voor duidelijkheid. Voor artsen en voor familie.”
Wat verandert er nou precies vanaf 1 juli 2020?
“De overheid wil recht doen aan ieders wens. Ze willen dat iedereen gaat nadenken over hun keuze. Wat wil ik nou? Donor worden, of niet? Mensen krijgen vanaf 1 juli meerdere oproepen om hun keuze in te vullen. Als mensen niet reageren wordt de keuze automatisch op ‘geen bezwaar’ gezet. Daar krijgen ze ook schriftelijk bericht over. Geen bezwaar betekent dat iemand zowel weefsel- als orgaandonor is. Als de familie het daar niet mee eens is, moeten zij dat duidelijk kunnen uitleggen. Dan kan alsnog worden besloten geen donatie te doen.”
Waarom is het zo belangrijk om je keuze door te geven?
“Ik werk als verpleegkundige op de IC en weet uit ervaring hoe moeilijk het is voor artsen om zo’n gesprek aan te gaan met de familie”, vertelt Leonique. “Het zijn dramatische gesprekken om te voeren, omdat familie en nabestaanden net te horen hebben gekregen dat iemand niet meer kan herstellen, maar is overleden of komt te overlijden.” Krista vult aan: “Nabestaanden zijn emotioneel en moeten op een moeilijk moment nog bepalen wat de wens is van de patiënt. We hebben daarom altijd liever dat mensen echt zelf kiezen. Dan weten familie en artsen wat hun keuze is.” Leonique: “Mensen vinden het vaak lastig om te praten over de dood, maar het is zo belangrijk dat erover gepraat wordt. We kunnen alleen maar zeggen: ga met elkaar in gesprek, ga in gesprek met je familie. Weet van elkaar wat je keuze is.”
Heb je na dit artikel nog vragen over weefsel- en orgaandonatie? Mail ze dan naar communicatie@mst.nl.