Evaringen patiëntenreis vanuit Positieve Gezondheid.

Om de zorg beter aan te laten sluiten bij de wensen en behoeften van patiënten, is het van belang hen op de juiste wijze te betrekken bij de zorg. Door gebruik te maken van de kennis en ervaringen van patiënten, kan de zorg verbeterd worden. De patiëntenreis is een instrument dat de “reis” die iemand doorloopt vanaf het eerste contact bij de huisarts, tot en met het eerste contact met de zorgverlening na ontslag uit het ziekenhuis, in kaart brengt. De patiëntenreis is een middel om (1) het hele verhaal van de patiënt in beeld te krijgen, (2) aandachtspunten bespreekbaar te maken en (3) betrokkenen in beweging te brengen: wat zou er anders kunnen?

In dit onderzoek wordt vanuit een benadering van Positieve Gezondheid een patiëntenreis doorlopen.

Positieve Gezondheid is een bredere, persoonsgerichte benadering van gezondheid uitgewerkt in zes dimensies die niet de ziekte, maar de mens zelf centraal stelt. Centrale begrippen zijn veerkracht en eigen regie. Deze benadering past goed bij het betrekken van de patiënt bij de zorgverlening. De centrale vraag van dit onderzoek is: “Wat zijn vanuit Positieve Gezondheid de ervaringen van de patiënt uit MST gedurende “de patiëntenreis”? We willen weten waar patiënten tevreden over zijn en wat er goed gaat, maar ook wat er verbeterd kan worden. Samen met de zorgverleners die een rol spelen in deze reis willen we dit gaan bespreken en afstemmen welke verbeteracties ingezet kunnen worden. Specifiek willen we meer weten in hoeverre patiënten eigen regie hebben gehad en in welke mate leefstijl aan de orde is gekomen tijdens de reis.

Onderzoeksopzet

De ervaringen van patiënten worden achterhaald middels interviews. Vervolgens wordt dit samen met zorgverleners vanuit de huisartsenpraktijk en het ziekenhuis besproken in een focusgroep (groepsgesprek).

Doelgroep (onderzoekspopulatie)

Patiënten die behandeld zijn op de afdeling Cardiologie of Reumatologie van MST, en hun naasten.

Zorgverleners uit de 1e (huisarts) en 2e (ziekenhuis) lijn.

Interventie(s)

Verwachte aantal deelnemers

2 – 4 patiënten
Circa 6 zorgverleners

Looptijd studie

Het onderzoek zal van start gaan in januari 2023 en zal ongeveer een jaar duren.

Deelnemende centra

Medisch Spectrum Twente

(Hoofd) onderzoeker(s) MST

Sandra van Hogen-Koster, s.koster@mst.nl

Waar bent u naar op zoek?