Ervaringen met het infuus bij kinderen
Het inbrengen van het infuus wordt door 67% van de kinderen gezien als de ergste en meest pijnlijke gebeurtenis tijdens hun ziekenhuisopname. Het plaatsen van een infuus is helaas regelmatig noodzakelijk voor het toedienen van medicatie of vloeistoffen.
Het plaatsen van het infuus bij een kind is een lastige en tijdrovende handeling. Bij kinderen is dit moeilijker dan bij volwassenen, omdat kinderen beweeglijk zijn en kwetsbare bloedvaten en weefsels hebben. Dit zorgt ervoor dat minder dan 50% van de pogingen om infuus te prikken, in één keer slaagt. Om te voorkomen dat er opnieuw een infuus moet worden geplaatst doordat het infuus niet meer goed zit, wordt het infuus op dit moment gestabiliseerd met tape, een spalk en verband. Een nadeel hiervan is dat kinderen beperkt worden in hun bewegingsvrijheid. Daarnaast moet het infuus ook een aantal keer per dag door een verpleegkundige worden gecontroleerd. Het verband wordt dan van het infuus gehaald, waardoor het kind telkens opnieuw met de traumatische ervaring van het plaatsen van het infuus wordt geconfronteerd.
Om te bepalen waar er verbetermogelijkheden zijn, willen we in deze studie eerste de huidige situatie van het infuus bij kinderen in kaart brengen. We kijken dan bijvoorbeeld naar de duur van het plaatsen van het infuus, het aantal keer misprikken, de levensduur van het infuus en redenen waarom het infuus kapot gaat.
Onderzoeksopzet
Om de huidige situatie rondom het infuus in kaart te brengen worden observaties gedaan tijdens het plaatsen van het infuus. Er worden daarnaast vragenlijsten afgenomen en interviews gehouden met kinderen, ouders, artsen, pedagogisch medewerkers en verpleegkundigen. Ook zal het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD) worden gebruikt om de levensduur van een infuus bij kinderen te bepalen.
Doelgroep (onderzoekspopulatie)
Kinderen van 3 t/m 12 jaar oud die een infuus hebben en opgenomen zijn in het MST of Deventer Ziekenhuis(DZ). Ouders waarvan het kind 3 t/m 12 jaar oud is, een infuus heeft en is opgenomen in het MST of DZ. Zorgverleners werkzaam op de kinderafdeling in het MST of Deventer Ziekenhuis
Verwachte aantal deelnemers
30
Looptijd studie
20-10-2022 tot 03-02-2023
Deelnemende centra
MST en Deventer Ziekenhuis
(Hoofd) onderzoeker(s) MST
Romi Sprengers (Romi.Sprengers@mst.nl), Yael Weterholt (Yael.Weterholt@mst.nl)