Open

Endometriose treft 1 op de 10 vrouwen: “Het voornaamste symptoom van endometriose is pijn, toch wordt de impact ervan nog altijd onderschat.”

“Het doet iets met je als je altijd het gevoel hebt dat er iets niet klopt en mensen tegen je zeggen: je moet je niet aanstellen”, vertelt gynaecoloog Marieke Verberg. “Het is heel belangrijk dat we deze aandoening serieus nemen en blijven onderzoeken.”

Wat is endometriose?

Endometriose is een aandoening waarbij weefsel, dat lijkt op het baarmoederslijmvlies, buiten de baarmoeder groeit. Dit kan veel pijn veroorzaken. “In het begin hebben vrouwen meestal pijn tijdens de menstruatie. Dit is vergelijkbaar met ongesteldheidspijn, maar erger. Hoe langer je endometriose hebt, hoe groter de kans dat je ook buiten je menstruatie om pijn krijgt, bijvoorbeeld tijdens de eisprong”, vertelt Marieke.

Naast menstruatiepijn kunnen er klachten ontstaan als pijn bij de blaas (vergelijkbaar met een blaasontsteking) of darmklachten (alsof de darmen samenknijpen). Deze klachten kunnen zorgen voor vermoeidheid.

Endometriose kan ook problemen geven bij het zwanger worden, maar dat geldt niet voor iedereen. “Bij de vrouwen die moeite hebben om zwanger te worden, zien we wel dat endometriose vaker voorkomt.”

Herkennen van endometriose

Endometriose wordt vaak laat herkend, omdat de klachten lijken op gewone menstruatiepijn. Gemiddeld duurt het 7 tot 8 jaar voordat vrouwen met endometriose een diagnose krijgen. “Vrouwen denken vaak dat hun klachten bij de ongesteldheid horen, terwijl de pijn eigenlijk veel heviger is. De laatste jaren is er meer aandacht voor endometriose, zowel online en in tijdschriften als onder de huisartsen, hierdoor wordt het gelukkig sneller herkend.”

Is endometriose te behandelen?

De behandeling van endometriose richt zich op het verminderen van de klachten. Dit kan bijvoorbeeld door hormoonbehandelingen, zoals de pil of injecties, om de menstruatie te onderdrukken. Als vruchtbaarheid een belangrijke zorg is, kan een operatie of vruchtbaarheidsbehandeling zoals IVF nodig zijn.

Sommige vrouwen merken ook dat het aanpassen van hun levensstijl kan helpen. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen zoals gluten of lactose, en een gezond leven met minder stress, kan zorgen voor meer energie en een beter immuunsysteem.

Daarnaast is het belangrijk om er vroeg bij te zijn. “Als je veel pijn hebt, gaat je lichaam daar op een bepaalde manier op reageren waardoor prikkels die eigenlijk geen pijn hoeven zijn, wel als pijn voelen. Wat je hoopt, is dat een vroegtijdige behandeling dat kunnen voorkomen.”

Herkenning is ook een belangrijke factor in vroegtijdige diagnose van de aandoening. “Als vrouwen vaak horen dat ze zich niet moeten aanstellen, doet dat ook iets met hun zelfbeeld. Of vroegtijdige diagnose ook voorkomt dat endometriose erger wordt, weten we niet omdat het een ziekte is die we nog niet heel lang in de gaten hebben.”

Onderzoek en de toekomst

Er is nog veel dat we niet weten over endometriose. Bijvoorbeeld waarom de ene vrouw er veel last van heeft en de andere niet. Ook weten we nog niet precies wat de beste behandeling is voor iedereen. Wel zijn er nu veel onderzoeken naar endometriose, ook in Nederland. Zo hopen we in de toekomst meer antwoorden te krijgen en betere behandelingen te ontwikkelen.

“Endometriose treft 1 op de 10 vrouwen. Het is daarom heel belangrijk dat we deze aandoening serieus nemen en blijven onderzoeken. Niet alleen om de kwaliteit van leven van vrouwen te verbeteren, maar ook vanwege het economische effect: veel vrouwen kunnen door endometriose namelijk niet (volledig) werken”, zegt Marieke.

Advies

Als je merkt dat je zoveel pijn hebt dat je niet kunt werken of naar school kunt, of als je veel last hebt van blaas- of darmklachten tijdens je menstruatie, is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Voor meer informatie over endometriose, kan je ook op de website van Home · Endometriose stichting kijken.

Waar bent u naar op zoek?