Op 14 juni 2018 vond het eerste verwijzerssymposium van ons Wond Expertise Centrum (WEC) plaats. Na een eerste publieksacademie in april, was het nu de beurt aan professionals uit alle geledingen die zich bezig houden met wondzorg. In een bomvolle zaal stond de Kwaliteitsstandaard Complexe Wondzorg centraal, de organisatie en de financiering van wondzorg.
Thuis als het kan
In Twente hebben ruim 11.400 mensen een moeilijk genezende wond, meestal in combinatie met andere aandoeningen. De aanpak van MST draait om hoogwaardige wondzorg in het ziekenhuis wanneer het moet en thuis als dat kan. De zorg buiten het ziekenhuis is dus zeker zo belangrijk. Daarom wil MST het huidige integrale netwerk met verwijzers, thuiszorg en andere eerstelijnspartners verder ontwikkelen. De aanwezige zorgverleners werden dan ook opgeroepen zich aan te sluiten als zij hier in mee willen denken of participeren.
Zelf aan de slag tijdens workshops
Naast de presentaties in het auditorium was er ook de gelegenheid om zelf de handen uit de mouwen te steken of een verdiepingsslag in kennis te maken tijdens vijf workshops. De workshops werden geleid door onze wondverpleegkundigen, vaat- en plastisch chirurg, verpleegkundig specialisten en revalidatiearts. In de foyer was een grote zorgmarkt met patiëntenverenigingen, thuiszorgorganisaties, UT en leveranciers van wondproducten. De avond werd afgesloten met een zaaldiscussie over uiteenlopende onderwerpen, zoals sneller doorverwijzen van 1e naar 2e lijn, kosten, hoe elkaar beter te vinden en samen op te trekken.