“Dokter, mijn prothese gaat toch maar 15 jaar mee?” is een vraag die huisartsen en orthopedisch chirurgen vaak gesteld krijgen in de spreekkamer. Inderdaad wordt vaak gezegd dat een knie- of heupprothese na 15 jaar vervangen dient te worden. Maar klopt dat eigenlijk wel?


Een prothese kun je vergelijken met een paar schoenen

J.M. Nellensteijn

“Het is te vergelijken met een paar schoenen. Daarvan kun je ook niet zeggen hoelang die meegaat. Dat is natuurlijk afhankelijk van meerdere factoren. Van welk materiaal zijn de schoenen gemaakt, hoe worden de schoenen onderhouden en hoeveel kilometer wordt er op gelopen.”

“Het is zeker niet zo dat na 15 jaar elke gewrichtsprothese vervangen dient te worden. Over het algemeen kunnen we stellen dat 90% van de heupprotheses na 10 jaar nog goed functioneert. Na 15 jaar is dit 85% en na 20 jaar 70%”, lichten de orthopedisch chirurgen toe.

Waarom faalt een gewrichtsprothese?

“Er zijn verschillende redenen waarom een gewrichtsprothese kan falen. De kwaliteit van het materiaal is doorgaans niet de reden. Alle protheses die tegenwoordig in Nederland worden geplaatst zijn van deugdelijke kwaliteit en laten goede resultaten zien op lange termijn. Alle gewrichtsimplantaten worden landelijk geregistreerd en opgevolgd.”

“Kort na de operatie kan een breuk van het bot, infectie of een onjuiste plaatsing de reden zijn dat een prothese faalt. Op de lange termijn kan een prothese klachten geven door botverlies, slijtage, loslating of infectie. Is het bot rondom een prothese stevig, dan is er minder kans op een breuk of loslating. Heeft iemand een goede gezondheid en goede afweer, dan is er minder kans op infectie. Als iemand de prothese heel veel belast, dan kan er natuurlijk meer slijtage ontstaan van de componenten van de prothese.”

Herkenning op röntgenfoto

“De eerste verschijnselen van loslating of slijtage kunnen meestal op een röntgenfoto worden herkend. Het is belangrijk om bij beginnende of milde klachten een afspraak te maken op de poli orthopedie van MST en niet te wachten tot de klachten ondraaglijk zijn.”

Welke behandeling is nodig?

“De losgeraakte of versleten heupprothese kan bijna altijd deels of geheel worden vervangen. Dit kan in sommige gevallen een simpele ingreep zijn, maar dikwijls zal het een grote complexe operatie betekenen. Een dergelijke operatie wordt een revisie-operatie genoemd. De kans op complicaties bij een revisie-operatie is iets groter en het resultaat is soms minder goed ten aanzien van heupfunctie.”

“Concluderend kan men dus niet stellen dat een gewrichtsprothese slechts 15 jaar mee gaat. Een juistere bewoording is dat na 15 jaar 15% een revisieoperatie nodig heeft gehad en na 20 jaar 70% nog goed functioneert.”

Vragen over protheses?

Bij vragen over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de afdeling orthopedie.

Waar bent u naar op zoek?