Defensie Missie: Operatie Aspides – Deel 1 

Onze collega’s Henk van der Neut (anesthesie medewerker) en Goof Molkenboer (IC verpleegkundige) zijn op defensie missie naar de Rode Zee. Het doel van de missie is om het scheepsvaartverkeer te beschermen tegen aanvallen van Houthi-rebellen.
Henk en Goof zijn onderdeel van deze missie omdat MST een relatieziekenhuis is van Defensie. Dat betekent dat Defensie boventallig personeel aan MST levert en als tegenprestatie levert MST reservisten aan Defensie. Goof is een van die reservisten, hij kiest ervoor om zich parttime in te zetten voor de krijgsmacht. Lees hieronder Goof zijn ervaringen.

Uitgezwaaid door vrienden en familie
Op 21 april 2024 vertrokken Henk van der Neut (beroepsmilitair) en ik voor vier maanden met de Karel Doorman naar de Rode Zee en de Golf van Aden voor Operatie Aspides. We werden uitgezwaaid door familie en vrienden die in onzekerheid achterbleven. ‘Zal alles wel rustig verlopen? Kunnen we wel contact onderhouden via WhatsApp of telefoon?’, dat waren vragen die bij de achterblijvers door het hoofd gingen. Ook Henk en ik wisten niet of het thuisfront gemakkelijk te bereiken viel.

Role 2
Operatie Aspides is een Europees samenwerkingsverband waarbij het schip als bevoorradingsschip en als Role 2 wordt ingezet. Een Role 2 is te vergelijken met een klein ziekenhuis met zowel OK- als IC-capaciteit. Daarnaast beschikt een Role 2 over een SEH en een verpleegafdeling. Voordat we vertrokken troffen we ruim een week voorbereiding, waarbij het schip hier volledig voor werd ingericht.  Tijdens deze operatie gaan twee volledige teams mee, bestaande uit SEH-teams, OK-teams en een IC-team. De taak van de Role 2 is het opvangen van gewonde slachtoffers van schepen die door de Houthi-rebellen zijn aangevallen. Dit alles vindt plaats in en rond de Rode Zee. De Karel Doorman is goed uitgerust om zichzelf te beschermen en kan zo nodig extra ondersteuning krijgen van andere marineschepen als ze door een te gevaarlijk gebied varen.

Trainen
De eerste twee weken van de reis stonden in het teken van het opwerken op het schip en het leren kennen en trainen van je team waarmee je samenwerkt. Een Role 2 team bestaat uit personeel van verschillende ziekenhuizen. Het opwerken bestaat uit trainen van veiligheidsprocedures die aan boord gelden. Dit betreft brandoefeningen, het schip leren kennen (er zijn heel veel gangen en verdiepingen), het verlaten van het schip bij averij, gewondentransport, mascal-oefeningen en gevechtswachtoefeningen. Tijdens een gevechtswacht oefening wordt het schip aangevallen door drones en of raketten, waarbij je leert hoe te acteren tijdens zo’n aanval.

Als oefenpatiënt mee in helikopter
In de tweede week werd het medische team getraind door casussen te draaien waarbij patiënten door het hele zorgsysteem gingen. Tijdens een van deze oefeningen werd ik als oefenpatiënt door onze helikopter afgezet op het schip. Ik werd met mijn traumatisch geamputeerde arm opgevangen op het schip. Met een brancard werd ik door smalle gangen via de SEH naar de OK gebracht om geopereerd te worden. Onder de bezielende leiding van onze chirurg en het anesthesieteam werd mijn arm behandeld en werd ik uiteindelijk voor bewaking naar de IC gebracht. Het was een mooie ervaring om met zo’n helikopter mee te mogen. Deze oefening is ook gefilmd, hieronder zie je de video

 


Het leven aan boord
Het leven aan boord is niet te vergelijken met thuis. Ik heb het geluk dat ik met twee andere IC-verpleegkundigen een zespersoonshut deel. Je hebt totaal geen privacy en slaapt in drie lagen boven elkaar. Als ik mijn elleboog in het matras zet, raken mijn vingertoppen het bovenliggende matras. Onder mij slaapt een collega en met 60 centimeter tussenruimte naast mij ligt de andere. Henk heeft het iets beter getroffen en mag met vier man een vierpersoonshut delen. Gelukkig kunnen we het prima met elkaar vinden. Anders zouden het vier hele lange maanden worden.

’s Morgens om 6.30 uur loopt iedere dag onze wekker af en gaan we om 6.50 uur samen ontbijten in de gemeenschappelijke eetzaal. Daarna begint het schoonschippen van onze hut en de IC. Schoonschippen is stofzuigen, dweilen en het uitvoeren van apparaatcontroles. Dit is een dagelijkse bezigheid aan boord. Daarnaast moeten we per toerbeurt de douches en toiletten poetsen. Hygiëne is een groot goed aan boord. Een virus legt in no time het schip plat. Om 8.00 uur komen we met de hele Role 2 bij elkaar om te horen wat er allemaal aan boord en in het missiegebied speelt. Daarna even buiten kijken en voelen hoe het weer is. Momenteel varen we in de Rode Zee rond met een temperatuur van zo’n 32 graden, een watertemperatuur van ook 32 graden en een luchtvochtigheid van zo’n 90%. Als je buiten komt, breekt het zweet aan alle kanten uit en beslaat de bril direct. Als het lukt, gaan Henk en ik sporten, om rond 10.00 uur een kopje koffie te drinken. Daarna helpen we in de kombuis (keuken), werken in de wasserij of helpen we met andere klusjes aan boord. Er is hier altijd wel wat te doen. Om de dag hebben we om 10.00 uur les over allerlei medische onderwerpen. Om 11.45 uur is het warme middagmaal en daarna gaat de middagrust in. Dit duurt tot 14.00 uur. Deze tijd gebruik ik om foto’s die ik gemaakt heb te verwerken. Inmiddels ben ik de scheepsfotograaf aan het worden. Ik word overal voor gevraagd en ingezet, maar daarover een volgende keer meer.

Na de middagrust, tot 16.45 uur wanneer de avondmaaltijd begint, werken we in de kombuis om het eten van de volgende dag voor te bereiden. Na het avondeten genieten we aan dek van de ondergaande zon en het zeeleven dat zich soms aan ons voorbij trekt. Rond 20.00 uur starten we onze thuisbioscoop op om een film te kijken of een spelletje te spelen. Televisie kunnen we niet ontvangen, dus moeten we ons op een andere manier vermaken. Daarna wordt het langzaam tijd om de hut op te zoeken en tussen 22.30 uur en 23.00 uur is het schip in diepe rust.

De volgende keer zal ik vertellen hoe de missie verder verloopt.

Waar bent u naar op zoek?