De vertaling, validatie en verdere verkenning van een meetinstrument voor de beoordeling van de verloskamers in Medisch Spectrum Twente (MST)
Een geboorte omgeving waarin een vrouw die aan het bevallen is zich veilig voelt, is erg belangrijk voor de ontspanning van de vrouw met weeën. Ontspanning helpt bij het bevorderen van een natuurlijke bevalling. Bij een bevalling in het ziekenhuis zijn de verloskamers vaak praktisch ingericht en voorzien van veel medische apparatuur. Zo’n omgeving kan zorgen voor een gevoel van machteloosheid, angst en een gebrek aan zelfvertrouwen, waardoor ontspanning vinden erg moeilijk is. Er is al veel onderzoek gedaan, waarbij een andere inrichting, zoals warme kleuren op de muren, prettige meubels om op te leunen of aan te hangen of het gebruik van natuurelementen als planten of posters, voor een veilig en vertrouwd gevoel kan zorgen voor vrouwen die gaan bevallen. Maar het is nog onduidelijk welke veranderingen nu voor dat veilige gevoel zorgen.
In Australië is een meetinstrument ontwikkeld; de Birthing Unit Design Spatial Evaluation Tool ( BUDSET). De BUDSET is een vragenlijst die gebruikt kan worden om te meten hoe optimaal de verloskamers in een zorginstelling of ziekenhuis zijn. Het instrument is naar het Nederlands vertaald. In deze studie willen we onderzoeken of de BUDSET tool in MST toegepast kan worden in MST. Daarnaast wordt verder onderzocht wat de behoeften van zorgverleners en patiënten zijn met betrekking tot aanpassingen van de verloskamers in MST.
Onderzoeksopzet
Voor dit onderzoek vragen we kraamvrouwen die 3-6 maanden geleden zijn bevallen in de verloskamers van MST om de BUDSET vragenlijst in te vullen. Ook vragen we zorgverleners, zoals gynaecologen, verloskundigen en verpleegkundigen die op de verloskamers werken de vragenlijst in te vullen. Vervolgens organiseren we twee bijeenkomsten (focusgroepen) waarin we met elkaar na kunnen praten over de resultaten van de vragenlijsten.
Doelgroep (onderzoekspopulatie)
Kraamvrouwen die 3-6 maanden geleden zijn bevallen in de verloskamers van MST
Zorgverleners die werkzaam zijn op de afdeling verloskamers van MST of die daar bevallingen begeleiden
Interventie(s)
–
Verwachte aantal deelnemers
40-50 deelnemers voor het invullen van de BUDSET vragenlijst
16-24 participanten voor de focus groepen
Looptijd studie
Juni 2023- juni 2024
Deelnemende centra
Medisch Spectrum Twente
(Hoofd) onderzoeker(s) MST
Loes Oude Vrielink- Keur
Meer informatie
Validatie meetinstrument verloskamers_PIF_zwangerevrouwen
Validatie meetinstrument verloskamers_PIF_professional