“Corona heeft blessures erger en zwaarder gemaakt¨
Uit de praktijk van orthopedie & fysiotherapie
Sporten werd moeilijk, thuiswerken de norm. Dus zaten we meer stil. Aan huis gekluisterd. Waar we ook nog eens makkelijker aan het snaaien en snacken gingen. Onze conditie? Onze spierkracht? Holden vaak achteruit. Met alle gevolgen van dien. Vraag dat maar aan Lonneke Govaert, orthopedisch chirurg verbonden aan het MST en aan Johan Bos, fysiotherapeut bij Topvorm Twente! Samen verzorgen ze het sportspreekuur op Universiteit Twente. Op hun behandeltafels is de impact van corona heel duidelijk.
Grotere letsels
Lonneke vertelt: ¨De letsels waarmee patiënten nu bij ons aankloppen zijn groter dan voorheen. Sterker nog, de blessures die wij nu behandelen zijn anders en heftiger dan voor corona. Neem zoiets als een scheuring in de achterste kruisbanden. Normaal is dit het gevolg van een serieus voorval, maar nu zien we het ook al gebeuren na iets ‘onschuldigs’ als het verdraaien van een knie.” Johan Bos vult Lonneke aan: ¨Wat we ook zagen, zeker aan het begin van de corona, zijn overbelastingsklachten. Mede omdat mensen door de sluiting van de sportscholen ineens dachten: kom, ik ga hardlopen.
Tegelijk zijn ook heel wat mensen hun motivatie om zelfstandig sporten kwijtgeraakt en daardoor ongetraind geworden. Dan kun je wel raden wat er gebeurt wanneer ze, zoals nu, weer het veld op mogen: blessures.”
Erger door uitstel
Lonneke Govaert noemt nog een belangrijke factor voor het verergeren van klachten: ¨Door het uitstel van operaties en behandelingen zien we dat klachten en blessures die in principe verholpen hadden kunnen worden door middel van een relatief kleine ingreep, zich nu aandienen als veel ergere grotere letsels met onzekere prognoses.” Daarnaast zien ze ook geregeld dat patiënten hun klacht niet serieus nemen en op zijn beloop laten. Daarover is Lonneke heel duidelijk: “Niet doen! Want van uitstel wordt niemand beter. Integendeel, dat maakt klachten alleen maar serieuzer en het herstel ervan alleen maar lastiger.”
Vakgebieden combineren
In het herstel van patiënten is de samenwerking tussen Johan en Lonneke essentieel. Johan Bos zegt daarover: ¨Juist door het combineren van onze vakgebieden, de orthopedie en de fysiotherapie, krijgen wij helder in kaart wat precies de klacht van een patiënt is en met welke behandeling hij of zij het meest geholpen is. Dat kan een operatie zijn, dat kan fysiotherapie zijn en maar al te vaak is het een combinatie daarvan. De patiënten die Lonneke opereert, zie ik en begeleid ik wekelijks bij hun herstel. Dit gaat natuurlijk in samenspraak met Lonneke, want twee weten meer dan één.¨
Wennen aan activiteit
Hoe pak je het aan om weer op je oude conditie te komen in de pandemie? Lonneke weet raad: ¨Neem vooral je tijd. Doe kalm aan. Bouw het rustig op. Geef je lichaam alle kans om beetje bij beetje, stapje voor stapje weer te wennen aan meer activiteit.¨ Johan is het daar volledig mee eens: ¨Haastige spoed is ook hier zelden goed. Dus pak je rust. En bij pijntjes,
klachten, blessures: voor de draad ermee. Bij je huisarts, bij de fysiotherapeut. Niet mee blijven rondlopen. Daar worden ze niet beter van!¨
Het sportspreekuur vindt plaats op twee locaties:
– Universiteit Twente/sportcentrum: dinsdagmiddag, door orthopedisch chirurg L.H.M. Govaert, in samenwerking met Fysiotherapie Topvorm Twente.
– Fysio Holland: vrijdagmiddag, door orthopedisch chirurg dr Veen.