Continuïteit geboortezorg Twente in de zomer
Door structureel personeelstekort in de zorg is er iedere zomer sprake van beperkingen in de geboortezorg. Ook deze zomer zijn oplossingen gevonden om goede zorg voor moeder en kind te waarborgen, dankzij constructief overleg tussen kraamzorg, verloskundigenpraktijken en ziekenhuizen in onze regio.
Door een tekort aan obstetrieverpleegkundigen zijn er deze zomer minder verloskamers geopend dan normaal in MST. Dit maakt de kans groter dan gebruikelijk dat aanstaande moeders niet in het ziekenhuis van hun voorkeur kunnen bevallen. Ze worden dan verwezen naar ZGT of SKB. Dit geldt zowel voor klinische als poliklinische bevallingen. Marloes Maassen, gynaecoloog in MST: “Door goed en intensief samen te werken met de omliggende ziekenhuizen, zorgen wij gezamenlijk voor kwalitatief goede, veilige en verantwoorde zorg voor moeder en kind.”
Samen werken waar het kan
Bovendien zullen cliënten van drie verloskundigenpraktijken in Enschede in de periode van 19 juli tot en met 2 september in de weekenden binnen de muren van MST bevallen. In deze periode is onvoldoende personeel beschikbaar om ook in de weekenden kwalitatief goede verloskundige zorg thuis te garanderen. Wanneer er in de weekenden (thuis)bevallingen in het ziekenhuis plaatsvinden, zal de kraamzorgorganisatie bij deze verplaatste bevalling assisteren. Door tijdelijk bij MST onder één dak samen te werken, kunnen de beschikbare eerstelijns en tweedelijns verloskundigen in de regio Enschede efficiënter worden ingezet. Reistijd tussen cliënten valt bijvoorbeeld weg.
Nauw overleg in de regio
Bevallen binnen de muren van een ziekenhuis betekent niet per definitie dat de bevalling klinisch/medisch wordt. “Zwangere vrouwen die normaliter met hun eigen verloskundige gaan bevallen, zullen ook in MST worden begeleid door een verloskundige”, aldus verloskundige Myrthe Bijsterbosch. Dit kan een andere verloskundige zijn dan de vaste verloskundige van de zwangere. Als de bevalling moet worden voortgezet als ziekenhuisbevalling, gebeurt dat in een ziekenhuis waar op dat moment plek is. Dat zal dus niet altijd het voorkeursziekenhuis van de zwangere zijn. In de regio wordt in nauw overleg met elkaar dagelijks gekeken naar de bezetting in de ziekenhuizen.
Veilig bevallen
Deze tijdelijke maatregel geldt voor de verloskundigenpraktijken Liberis Libenter, Vivre en Verloskundigenpraktijk Enschede. De eigen verloskundige heeft de betrokken zwangeren op de hoogte gebracht en met hen besproken wat hun wensen zijn en in welke zorg voorzien kan worden. “Het is voor ons heel aangrijpend om de keuzevrijheid van vrouwen in te perken”, zegt Bijsterbosch. “Maar zo zorgen we ervoor dat iedere zwangere veilig kan bevallen.”
Naviva Kraamzorg
Ook in de kraamzorg zijn er deze zomer personeelstekorten. Dit heeft drie oorzaken: het stoppen van een kraamzorgaanbieder in de regio, een geboortepiek en de vakantieperiode. Naviva Kraamzorg hanteert tot in ieder geval 1 oktober een aangepaste werkwijze. Het doel hiervan is om elke cliënt van kraamzorg te voorzien, waarbij we de beschikbare zorg evenredig verdelen over alle cliënten. Nynke Scheel, directeur van Naviva zegt hierover: “Naast dat we onze zorgcapaciteit gelijkmatig verdelen over onze cliënten, vullen we fysieke kraamzorg thuis aan met digitale zorg. Daardoor kunnen cliënten op Naviva rekenen, ook als we fysiek niet aanwezig zijn.”